– Det kan være jeg selger. Men det kan også være jeg velger å eie og drive dette videre selv, sier hotellinvestoren Ola Moe (39).

Det er vel to år siden han kjøpte snart 130 år gamle Hotel Mundal i Fjærland sammen med blant annet Tørvis Hotel i Marifjøra lengre inne i Sognefjorden fra shippingmannen Rolf Wikborg.

Hotel Mundal i Fjærland ble bygget i 1891 og holdes stengt de neste to årene for en omfattende rehabilitering.
Hotel Mundal i Fjærland ble bygget i 1891 og holdes stengt de neste to årene for en omfattende rehabilitering. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Vil tredoble

– Utgangspunktet mitt var rett og slett interessen for disse unike stedene samtidig som jeg så en tydelig trend i retning økt turisme, forklarer Moe.

Ola Moe mener Hotel Mundal i Fjærland minst må tredoble antall rom fra dagens 34 for å gjøre det lønnsomt.
Ola Moe mener Hotel Mundal i Fjærland minst må tredoble antall rom fra dagens 34 for å gjøre det lønnsomt. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Men Hotel Mundal trenger vel masse millioner for å gjenoppstå i sin fordums prakt?

– Det er helt riktig. Og nå har vi gjort en betydelig jobb, blant annet sammen med Riksantikvaren og lokale myndigheter, for å kartlegge rammene for hva det offentlige kan være med å bidra med, og de rammene er faktisk mer interessante enn vi først trodde.

– Hva vil det si?

– Vi snakker om samlede investeringer på 15–20 millioner kroner hvorav det offentlige bidrar med omtrent halvparten. Blant annet skal hele taket skiftes ut. I tillegg arbeides det sammen med andre støttespillere med etablering av et eget fjordsenter i nærheten av hotellet som vil gi oss konferansefasiliteter. Og så er det lagt planer for et nybygg. Vi ser for oss minst 100 hotellrom totalt, forklarer Moe.

Hotel Mundal har i dag 34 hotellrom i det historiske hotellet.

Hotellet regnes som et av de best bevarte trehotellene fra slutten av 1800-tallet.
Hotellet regnes som et av de best bevarte trehotellene fra slutten av 1800-tallet. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Truet med å rive

– Slike prosjekter som dette krever store investeringer, og vi vil gjerne komme i kontakt med investorer som ser de samme verdiene som oss og ønsker å satse, forklarer Moe før han legger til at han ikke har satt noen prislapp på hotellet.

– Nei, jeg har hverken noen pris eller takt å vise til. Prisen vil jo dessuten avhenge av hvilke investeringer som gjøres, og planen nå er å holde hotellet stengt i år og neste år før vi gjenåpner det i 2020 med blant annet nytt tak.

– I fjor truet du med å rive hele hotellet?

Taket må rives og bygges opp igjen for å redde Ola Moes Hotel Mundal.
Taket må rives og bygges opp igjen for å redde Ola Moes Hotel Mundal. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det var jo ingen reell plan, men mer en kommentar til en ganske høy eiendomsskatt. Men kommunen tok utfordringen og fjernet eiendomsskatten for eiendommen, noe vi er veldig glade for, sier Moe.

– Hva med Tørvis Hotel og lille Nigardsbreen Lodge som du kjøpte sammen med Hotel Mundal?

– De er i ordinær drift, og det foreligger ingen konkrete planer der. Det kan være de også vil få nye eiere etter hvert, men det får vi bare se.

Ola Moe eier også Eidsbugarden Hotell i Vang i Valdres og Hotel Rondablikk ved Rondane.(Vilkår)

Mundal Hotell i Fjærland sett fra baksiden.
Mundal Hotell i Fjærland sett fra baksiden. (Foto: Øyvind Elvsborg)