Saken oppdateres.

Helseminister Bent Høie (H) åpnet pressekonferansen mandag om koronasituasjonen i Norge.

– Regjeringen har bestemt at vi strammer midlertidig inn for cruisetrafikken for å stoppe koronasmitte. Dette har selvfølgelig bakgrunn i situasjonen på Hurtigruten, og måten det er håndtert på, sa Høie under pressekonferansen.

Muligheten til å gå i land strammes inn for mannskap og passasjerer på cruiseskip. Dette er midlertidig endringer som skal gjelde i 14 dager.

– Innstramningen vil forhindre skip med flere enn til sammen 100 personer om bord blir godkjent og får landgang i norske havner. 100 personer omfatter både passasjerer og mannskap, sa Høie.

– Vi må ta disse grepene som er nødvendig for å stoppe smittespredning i Norge. Og vi gjør dette mens vi undersøker hva som sviktet under smitteutbruddet på Hurtigruten, og hva som må gjøres for at noe lignende skjer igjen.

Høie sa at regjeringen vil vurdere om det er behov for å gjøre endringer i gjeldende regelverk.

– Situasjonen rundt Hurtigruten viser oss at koronapandemien ikke er over. Og vi er kommet i en situasjon der vi som myndigheter er nødt til å stramme inn på ny, sa Høie.

Helseminister Høie forteller at tilliten til Hurtigruten er svekket etter smittesituasjonen på skipet.

– Tilliten til Hurtigruten er svekket. De har vært pådrivere for at regjeringen skal åpne opp for denne typen aktivitet, sier Høie.

Ytterligere tre land kan bli røde

Næringsminister Iselin Nybø (V) understreker at dette har vært en krevende tid for skipsfart og alle som driver med kystcruise.

– Dette er et alvorlig tilbakeslag for cruisenæringen. Det viser oss betydningen av å følge retningslinjene. Dette påvirker hele næringen, sier Nybø.

Stigende smittetall i Europa gjør at Folkeheleseinstituttet (FHI) nå anbefaler at Sveits og Tsjekkia blir røde. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI forteller at også Polen kan bli rødt i slutten av uken.

Natt til mandag var det registrert 9.268 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

34 besetningsmedlemmer og fem passasjerer hadde mandag ettermiddag testet positivt for koronaviruset etter at det fredag formiddag ble bekreftet utbrudd av korona på ekspedisjonscruiseskipet MS Roald Amundsen, ifølge FHI.

69 norske kommuner skal ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) være berørt av utbruddet om bord på Hurtigrutens skip.

FHI frykter større utbrudd

FHI og Helsedirektoratet frykter smitten fra passasjerene på Hurtigruten kan føre til et større nasjonalt utbrudd. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI fortalte under en pressekonferanse lørdag at de er bekymret for at smitteomfanget kan bli større.

– Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sa hun.

Siste oppdaterte tall fra FHI kom mandag, og det er nå registrert totalt 256 koronadødsfall i Norge.

Mandag er det registrert tre nye smittetilfeller i Moss. Totalt er nå 133 personer bekreftet smittet av koronaviruset i kommunen. I Sveio har det også vært økt smitte den siste uken med totalt 16 personer med påvist smitte.

Hurtigruten innrømmer feil

Lørdag uttalte administrerende direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam til DN, at de vil revurdere smittetiltakene de har satt inn etter utbruddet.

– Vi har hatt smitteverntiltak på plass gjennom hele krisen, og fulgt både norske og internasjonale smitteverntiltak. Vi har ikke hatt noe smitte på våre skip tidligere og har vært langt over reglene som gjelder. I lys av dagens situasjon vil vi selvfølgelig revurdere de tiltakene vi har satt inn.

Mandag innrømmet Hurtigruten ledelsen at de hadde begått en feil.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor er vi nå i gang med en full gjennomgåelse av alle prosedyrer og alle sider av vår egen håndtering, sier Skjeldam i en pressemelding.

Hurtigruten stopper inntil videre alle seilinger med ekspedisjonscruiseskipene MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen både i og utenfor norsk farvann opplyser de i meldingen.

Troms politidistrikt skriver i en pressemelding mandag at de har besluttet å åpne opp sak for å undersøke hendelsen nærmere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.