Hvis man skal på USA-reise og gjør et Google-søk for en innreisesøknad som kreves før avreise, såkalt Esta, er listen over muligheter lang.

Da DN søkte fredag, var de første treffene annonser fra private selskaper i Norge og utlandet som tilbyr å fullføre søknaden for deg raskt og med godkjennelse «umiddelbart». Prisen deres ligger vanligvis på mellom 70 og 100 dollar – fra 570 til 820 kroner.

Lenger ned kom USAs offisielle Esta-side, der man også kan søke elektronisk og få umiddelbart svar. Pris: 14 dollar, eller 115 kroner.

En annen aktør, norsk-amerikanske Visumservice, tar 870 kroner for å fylle ut en Esta-søknad. Informasjonen er ofte identisk med en elektronisk søknad hos ambassaden.

De aller fleste langdistanseflyvningene fra Norge går til ulike destinasjoner i USA.

«Helt unødvendig»

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet reagerer på at selskaper opererer som mellommenn og tar gebyr for tjenester man enkelt kan fylle ut selv.

– Dette fremstår som en helt unødvendig bruk av penger, og jeg lurer på om folk vet at de betaler mer enn nødvendig, sier Flesland.

Hun sier Forbrukerrådet har hatt spesielt oppmerksomhet rundt mellommenn når folk trenger hjelp til refusjoner etter en flyreise. Da velger mange å gjøre det via mellommenn, i stedet for å kontakte flyselskapet direkte. Problemstillingen rundt visum har noen fellestrekk, fordi søkeren må fylle inn mye informasjon.

– Du må gjøre den samme jobben selv, uansett om det går via en mellommann eller ikke, sier Flesland.

Hun uttaler seg om visumaktørene generelt, og ikke den bestemte aktøren som DN har omtalt i denne saken.

– Er det lureri å ta ekstra betalt for en elektronisk søknad?

– Det er ikke ulovlig å tilby en slik tjeneste, og annonsene på Google har aktørene betalt for. Men jeg synes det er en kynisk utnyttelse av visumsøkere, i den grad at mange antagelig ikke vet at de betaler for mye, sier hun.

Visumservice har fått oversendt uttalelsene fra Flesland, men har ikke besvart DNs henvendelse.

Også manuelle søknader

Noen av aktørene har spesialisert seg på kun nettbaserte søknader til USA alene, eller til flere land. Andre aktører, som selskapene Visumservice og Visumexpert kan tilby hjelp med visum til over 200 land. I noen land er det krav til en manuell søknad og innlevering av visumsøknaden på ambassaden.

For eksempel må man ved reise til Kina enten møte personlig eller sende inn papirer via mellommann til Kinas ambassade i Oslo. Da kan et selskap hjelpe med å fylle ut søknaden, levere det inn i Oslo og sende papirer og pass i retur hjem til deg.

Flesland ber nordmenn være mer kritiske på internett.

– Generelt vil vi anbefale at man søker om visum eller innreise direkte hos ambassaden. I det minste bør man undersøke om det er mulig å fylle ut søknaden på egen hånd. Pengene du sparer, kan helt sikkert komme til nytte og glede på noe annet, sier hun.

USAs ambassade skriver i en epost at nordmenn oppfordres til å søke om innreise eller visum via USAs offisielle nettside, og at man ikke trenger bistand fra tredjepart.

Kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier de også anbefaler nordmenn om å kontakte den utenlandske ambassaden for informasjon om innreise.(Vilkår)

- Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert: