– Det er en voldsom pågang av henvendelser, sier kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad.

Torsdag åpnet regjeringen opp for reiser mellom Schengen og EØS-land med lav smittespredning fra og med 15 juli. Regjeringen oppfordrer likevel ikke til å reise.

10. juli blir det klart hvilke land som fortsatt vil bli rammet av reiserestriksjoner.

Dersom du var en av dem som bestilte reise like etter at regjeringen fremla sine nye råd, må du være obs på reiseforsikringen.

Forbrukerrådet anbefaler nordmenn å sjekke forsikringsavtalen nøye før de bestiller ferie, samt ikke bestille ferie helt ennå.

– Vi har valgt å erstatte helt som vanlig – bortsett fra koronarelaterte saker. Det er fortsatt mange helsevesen som er nede og kneler og som har høy belastning på grunn av korona. Derfor kan det være begrenset hvor mye hjelp man kan få sammenlignet med en normalsituasjon, sier Rysstad.

Gjensidige har merket høyt trykk av henvendelser fra kunder etter myndighetenes pressekonferansene. Forsikringsselskapene mener at reiserådene som kom torsdag ikke nødvendigvis betyr at alt er tilbake til normalen.

– De grønne og røde sonene endrer seg hele tiden. Hver enkelt må ta ansvar og være bevisst på reiserådene. Det er en risikosport å bestille reise nå, sier Rysstad.

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, mener folk burde vente med å bestille feriereiser.
Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, mener folk burde vente med å bestille feriereiser. (Foto: Gjensidige)

– Uoversiktlig

For reiseforsikringsselskapet Tryg er Færøyene, Finland, Danmark og Island de eneste områdene hvor de dekker avbestilling og helserelaterte utgifter. Det er fordi regjeringen åpnet opp for reise til områdene 15. juni.

Dersom du skal reise til andre land i Europa, må du gjøre det på egen risiko.

– Situasjonen endrer seg fort, og det er uoversiktlig, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, Torbjørn Brandeggen.

Brandeggen melder om 33.000 reiseforsikringssaker i forbindelse med korona. De fleste av dem handler om avbestillinger.

– Det overstiger definitivt tallet vi har på et normalt år, sier han.

Også Gjensidige har hatt uvanlig mange henvendelser i år.

– Vanligvis har vi 70.000 reiseforsikringssaker i løpet av et helt år. Nå har vi 38.000 saker som handler om korona, sier Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

– Lurt å avvente

Dersom du bestiller en reise de kommende dagene til et land som er markert som en grønn sone i dag, er det ikke sikkert at smittesituasjonen til dette området holder seg på samme nivå til over 15. juli.

Skal du reise med Hurtigruten i sommer? Da må du huske på dette når du er om bord
Passasjerene vender tilbake på Hurtigruten, men nesten bare fra Norge.
01:34
Publisert:

Det er viktig for kunder å være oppmerksomme på, mener reiseforsikringsselskapene. Mye av reisingen foregår derfor på eget ansvar.

– Vi skal ikke blande oss opp i hva folk gjør og ikke gjør, men de må være obs på reglene. Ingen vet hva som skjer etter 15. juli, sier Rysstad i Gjensidige.

Folkehelseinstituttet skal innen 10. juli utarbeide listen over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner etter 15. juli, basert på smittesituasjonen.

– Vi oppfordrer alle som vurderer å bestille en reise til EU/EØS-land å tenke seg godt om, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Torbjørn Brandeggen og legger til:

– Bestiller man en reise i EØS-området etter 15. juli, men før oversikten kommer 10. juli, vil vi ikke dekke avbestilling hvis det viser seg å være et rødt området på det tidspunktet man skal reise.

Forbrukerrådet råder også folk til å være forsiktige hvor de velger å bestiller reise til.

– Det kan være lurt å avvente å bestille reise, siden vi ennå ikke vet om det åpnes og til hvilke land det åpnes for reiser. Folk som bestiller billetter nå, løper en risiko, da man ennå ikke vet om reisemålet åpner, sier Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Høst kommer med en punktliste over de viktigste rådene fra Forbrukerrådet:

  • Hold deg oppdatert og følg myndighetenes råd og anbefalinger.
  • Sjekk nøye med eget forsikringsselskap hvordan de forholder seg til situasjonen.
  • Vurder å kjøpe reise med avbestillingsmulighet hvis du tar sjansen og bestiller tur, slik at du ikke taper alle pengene.
- Det er viktig å holde fast ved at Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august, sier Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.
- Det er viktig å holde fast ved at Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august, sier Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. (Foto: Forbrukerrådet)

Avbestilling ved endret smittesituasjon

Etter regjeringens pressekonferanse torsdag ettermiddag, opplevde flyselskapet Norwegian en umiddelbar økning i besøk til nettsidene deres og salget var opp 36 prosent sammenlignet med dagen før.

– Våre destinasjoner ved Middelhavet er svært populære. Mange nordmenn har feriehus i Alicante og Malaga, så pågangen der har vært økende nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

– Hvis man bestiller en reise hos dere i dag med avreise 16. juli, og så endres dette landet til en rød sone i mellomtiden, hva skjer da?

– Hvis flyet går som normalt, gjelder ordinære betingelser.

Det er fortsatt mange som venter på refusjon fra Norwegian for kansellerte flyvninger.

– Alle som har krav på å få pengene tilbake som følge av kansellerte flyvninger vil få det, men det tar dessverre en del tid fordi det er snakk om svært mange kunder og så har vi permittert mange av våre kolleger på kundesenteret. Så langt har vi refundert over 3,5 milliarder kroner til kundene og utbetalingene skjer løpende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.