– Dette er en sårt trengt livbøye til norsk reiseliv. Med løsningen for pakkereisearrangørene ser Frp og regjeringen ut til å berge mange norske virksomheter, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
– En av fire utenlandske turister kommer til Norge med en reisearrangør, de er en livsnerve for norsk reiseliv. I tillegg vil mange norske forbrukere nå få igjen feriepengene sine, det er vi glade for, sier han.
Gjør om fra lån til tilskudd
Regjeringen foreslo opprinnelig to milliarder kroner i lån til pakkereisearrangørene for å gjøre dem i stand til å betale tilbake forbrukerne det de har til gode fra selskapene som følge av kansellerte reiser. Nå er det enighet om at en 500 millioner av dette gjøres om til tilskudd.
Men samtidig settes det en øvre grense for hvor mye hvert enkelt pakkereiseselskap kan få. DN har torsdag kveld fått en kopi av flertallsvedtaket der det står at summen av støtte og lån maksimalt kan utgjøre 80 prosent av det selskapene er forpliktet til å refundere til kundene. Og «støtten kan for den enkelte virksomhet være maksimalt 800.000 euro. Det tas forbehold om godkjennelse av støtteordningen i Esa».
– Det stemmer. Jeg kan heller ikke helt forstå hvorfor det er nødvendig å sette en slik grense, sier Horneland Kristensen når han har fått lese avtaleteksten mellom regjeringspartiene og Frp.
– Men det betyr jo at de store charterselskapene får relativt lite sammenlignet med de store refusjonskravene forbrukerne har mot disse for kansellerte reiser?
– Du har rett i at dette nok primært hjelper de små og mellomstore aktørene. Dette er en god start, så får vi bare se etterhvert hvordan dette vil slå ut. Vi er først og fremst veldig glade for at det kom en løsning i retning av det vi har snakket om hele veien, sier han og legger til at det for små reiselivsbedrifter også er bra at det er enighet om å fjerne egenandelen på 5000 kroner i kompensasjonsordningen fra mai.
– Dråpe i havet
Pakkereisegiganten Ving, med Petter A. Stordalen som en av de store eierne, har flere hundre millioner kroner i refusjonskrav som følge av kansellerte reiser.
– Vi er glade for at det i revidert budsjett legges opp til at deler av låneordninger nå gjøres om til en stønad slik vi har bedt om hele veien, sier Marie-Anne Zachrisson i informasjonsavdelingen i Ving.
Men at det er satt en grense på 800.000 euro per selskap var en strek i regningen. Åtte-ni millioner kroner blir småpenger for et selskap som Ving – eller konkurrentene Apollo og TUI for den saks skyld.
– Vi hadde håpet og forventet at de hadde strukket seg lengre. For oss i Ving, som er Norges største turoperatør med over 60 års lønnsom drift, må jeg si at jeg er meget skuffet over nivåene. For mange aktører vil dette beløpet bidra til en helt nødvendig og god løsning. For oss som har flere hundre millioner kroner å utbetale, så blir dette som en dråpe i havet.
– Bare så deilig
Stemningen er veldig annerledes hos Torunn Tronsvang i pakkereiseselskapet Up Norway.
– Herregud, dette er bare så deilig. Nå kan vi endelig puste med magen igjen. Jeg er ikke i tvil om at dette vil redde mange små- og mellomstore turoperatører, sier hun.
– Men jeg tør ikke glede meg for mye før pengene er på konto. Jeg er jo litt spent på hvordan ordningen skal bli håndtert, blant annet om vi som har oppført oss ordentlig og allerede refundert mye vil bli straffet mens andre får mer. Jeg får bare håpe det er kloke hoder som vil fordele disse pengene rettferdig, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.