– Det er klart at dette er positivt for hotellene. Det har jo vært et mål for oss å utvide nordlyssesongen, og det har vi lykkes med, sier reiselivssjef i Tromsø Chris Hudson.

Ferske tall fra Benchmarking Alliance viser nemlig at Tromsøhotellene er suverent på topp i landet i november målt etter losjiinntekt uten frokost og moms fordelt på alle rom, det som i bransjen omtales som revpar. Tromsø hadde økning på hele 16,3 prosent til 963 kroner og ligger dermed nær 200 kroner høyere enn byer som Bodø, Trondheim og Oslo.

Skaper bekymring

Tromsø er også på topp i pris gjestene måtte betale for et rom med i gjennomsnitt 1128 kroner (pluss frokost og moms). Det er en økning på 12 prosent fra samme måned i fjor. Og belegget, det vil si andelen rom som ble solgt hver natt, steg fra vel 82 prosent i november i fjor til godt over 85 prosent i måneden vi nettopp har lagt bak oss. Det vil i praksis si at det tidvis er umulig å få hotellrom i Tromsø.

– Det er åpenbart at vi trenger flere hoteller i Tromsø, og vi må lage en plan for å få det til, sier reiselivssjef Chris Hudson.

– Vi har snakket om dette i over to år. Allerede i 2017 hadde Visit Tromsø og Tromsø kommune et møte med SAS der flyselskapet opplevde manglende hotellrom som et problem og at det ikke var aktuelt for dem å øke flyfrekvensen hit før det kom flere hoteller, sier han.

Hudson mener det handler om å tenke langsiktig.

– Jeg skjønner selvfølgelig at hotellene tar ut høye priser når de kan, men også hotellene må tenke mer langsiktig. Blir det for dyrt å bo på hotell i Tromsø, drar turistene andre steder og da stopper utviklingen opp. Så vi trenger flere hoteller. Og vi trenger dem raskt, mener han.

I november 2015 var gjennomsnittsprisen for et hotellrom i Tromsø 875 kroner pluss frokost og moms. Da var belegget under 65 prosent. Fire år senere er romprisen økt med 29 prosent til 1128 kroner og altså belegget til rekordhøye 85,4 prosent.

– Selv om langt fra alt av hotellaktivitet i Tromsø handler om nordlysturisme, preges tallene av at turisttilstrømmingen er solid og at ikke romkapasiteten har økt på langt nær like kraftig som i andre norske storbyer de senere årene, sier hotellrådgiveren Peter Wiederstrøm som bearbeider de månedlige tallene fra Benchmarking Alliance.

– Vi merker derfor stor pågang fra utbyggere og gårdeiere som ønsker å etablere hotell i byen. Det er ingen tvil om at byen trenger mer hotellkapasitet, men utfordringen blir å fylle rommene om sommeren, mener han.

Nytt løft i Stavanger

Også Stavanger har lagt bak seg nok en gullmåned med vekst på over 23 prosent i gjennomsnittlig losjiinntekter. Det vil si at hotellenes gjennomsnittsinntekt per rom per natt har økt med solide 120 kroner siden i fjor og leverer sterkeste november siden oljeprisfallet i 2014. Hotellbelegget stiger fra 55 til 63,5 prosent og prisene er opp nær åtte prosent.

Også Kristiansand har lagt bak seg en god måned takket være en pen økning i antall solgte rom mens prisene sto stille.

På veksttoppen i november finner vi Haugesund og Kristiansund, men dette er jojobyer hotellmessig som svinger mye fra måned til måned i takt med oppdragsmengden innen olje og offshore.

Oslomarkedet har tydeligvis tatt seg en liten pust i bakken etter flere strålende måneder der veksten i antall solgte rom har vært på linje med veksten i hotellkapasiteten. Med 14 prosent flere rom å selge, sank gjennomsnittlig rominntekt i november med nesten ti prosent som følge av både fall i belegg og noe lavere pris enn i samme måned i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.