– Det er bare tullprat når aktører hevder de ikke merker noen viruseffekter på salget av reiser. Det blir bare useriøst. Og jeg er ikke redd for å tallfeste dette: denne uken er det booket halvparten så mange reiser som samme uke i fjor. Og de bestillingene kom i all hovedsak i starten av uken. Fra onsdag har salget stått helt stille, sier Gunnar Grosvold (58).

Slik kjemper flyselskapene mot viruset
Koronaviruset gir flyselskapene helt nye rutiner for vask, rens og gjenbruk.
00:42
Publisert:

Grosvold er administrerende direktør i Escape Travel og en av nestorene i pakkereisemarkedet. Har var blant annet i en årrekke toppsjef i charterselskapet Ving.

Avbestiller og tar tapet

Grosvold sier en del kunder har avbestilt reisene de har bestilt til tross for at de da taper depositum/innbetalt beløp når reisemålet ikke står på listen over steder Utenriksdepartementet eller helsemyndighetene advarer mot å reise til.

– Noen avbestiller uansett, og det kan koste en del. Andre vil vente med å avbestille til det kommer nye reiseråd i håp om at de da kan kansellere uten å tape penger. Og de få nye bestillingene vi får inn, gjelder i hovedsak reiser utover høsten og vinteren. Det er helt stopp i salget av reiser i mars og april. Det gjelder også til reisemål som ikke er berørt av viruset, sier Grosvold.

Minner om Irak-krigen

Han sier situasjonen minner litt om den første Irak-krigen da alt stanset opp og folk avbestilte over en lav sko – også om reisen var til Roma eller London.

– Og den krigen var jo langt unna. Koronaviruset er mye tettere på oss. Sånn sett er jeg egentlig positivt overrasket over at salget bare er halvert denne uken. Og jeg er veldig spent på hvordan utviklingen blir de nærmeste dagene. Jeg vil anta at vi vil bli litt klokere når vi kommer noen dager inn i neste uke, sier Grosvold.

Escape Travel, med Per G. Braathen som eier, er den største pakkereiseoperatøren med rutefly i Norge og den fjerde største operatøren totalt sett etter Ving, Apollo og TUI. Selskapet Escape Travel syr sammen pakketurer med rutefly over hele verden og har de senere årene omsatt for rundt 400 millioner kroner i året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.