– Det er nok mange som i disse dager klør seg i hodet og lurer på hvordan dette skal gå, sier Gunnar Grosvold (57).
Han har lang erfaring fra den norske reisebransjen, blant annet som sjef for charteroperatøren Ving. Han er nå ansvarlig for turoperatørvirksomhetene i Per G. Braathens Braganza-konsern som blant annet inkluderer Escape Travel.
– Etter den rekordvarme sommeren i fjor, er mange veldig sent ute med bestillingene. Og jeg tror også mange nordmenn har tenkt å feriere mer i Norge enn i fjor. Både vi og mange av de andre aktørene i bransjen opplever et svakere salg, sier han.
– Det er egentlig ganske klassisk det som skjer nå: etter en dårlig sommer, får turoperatørene vekst og etter en god sommer nøler folk med å bestille, sier Grosvold.
Ned ti prosent
Christian Grønli, administrerende direktør hos charteroperatøren Ving, har også vært i bransjen lenge.
– Vi ligger etter normalen, ja. Etterspørselen har kommet betydelig senere enn normalt. Mye skyldes nok fjorårssommeren, og vi har tatt ned kapasiteten med rundt 10.000 seter, sier han.
– Hvor langt bak fjoråret er dere?
– Jeg tenker snaut ti prosent. Og de neste ukene vil være avgjørende for hvordan det til slutt vil gå. Blir det en kald vår, vil salget ta seg betydelig opp. Men skulle det bli en varm og fin vår i ukene etter påske, da tror også mange nordmenn at det blir en god sommer. Og da blir det krevende for hele bransjen, sier han.
Salgssvikten rammer særlig de mest kostbare destinasjonene som Mallorca og det spanske fastlandet, ifølge Grønli.
– Der er det nok summen av sterk euro, turistskatt og kostnader generelt som har gjort at pendelen slår tilbake. Samtidig er særlig Tyrkia på full fart tilbake med pen vekst selv om det er langt unna toppåret 2013, sier han.
Miljø og overkapasitet?
Usman Jasrae, sjef for digitalt salg og markedsføring hos charteroperatøren TUI, bekrefter det samme bildet Grosvold og Grønli tegner, men han mener det blir for enkelt å kun skylde på en varm fjorårssommer.
– Mange flyselskaper bidrar til overkapasitet i markedet. Det gjør at folk vet at det alltids er noe ledig om man skulle bestemme seg sent. Dermed er det også mange som avventer. I tillegg ser vi at bevisstheten rundt bærekraft og miljø er på full fart inn. Vi ser det foreløpig i sterkere grad i Sverige, men det kommer også i Norge, sier han.
Også TUI har redusert flykapasiteten noe og ligger rundt ti prosent under fjoråret i salget av pakkereiser.
– Men blir det kaldt i ukene etter påske, kan du være ganske sikker på at «alle» plutselig skal reise og at prisene fyker opp, sier han.
Mot nye rekorder
Men aldri så galt at det ikke er godt for noen. For hvis trenden skulle fortsette, kan trolig mange norske reiselivsbedrifter se frem mot en strålende sommer. Gunnar Grosvold er i tillegg til å lede turoperasjonsselskapene som selger turer utenlands også styreleder for Per G. Braathen-eide Kristiansand Dyrepark.
– Der har det aldri vært så god innbooking som foran kommende sommer. I Dyreparken smiler de mer og mer for hver uke takket være salgstall vi aldri har sett maken til, sier Grosvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.