Saken er oppdatert med kommentar fra Hurtigruten.

Onsdag 29. juli ble det kjent at en innbygger fra Hadsel kommune hadde fått påvist koronasmitte etter å ha vært om bord på hurtigruteskipet MS «Trollfjord» og cruiseskipet MS «Roald Amundsen».

Samme dag varslet smittevernlegen i Hadsel kommune, Martin Larsen Drageset, Hurtigruten om at en person fra kommunen var koronasmittet.

Drageset sier til DN at han hele tiden var tydelig på at Hurtigruten burde varsle om smitteutbrudd, men at de i siste liten endret mening.

Angrer

Hvem som sto bak avgjørelsen er uklart, men Drageset opplyser at han pratet med fem personer fra Hurtigruten.

Smittevernlegen i Hadsel noterte aldri ned navnene på dem han pratet med – det angrer han på i dag.

– I etterpåklokskapens lys skulle vi ha kanskje dokumentert litt mer. Men det skulle i utgangspunktet være helt unødvendig når man har snakket med kapteinen og to leger. Det var ikke i min fjerneste idé at det skulle bli på denne måten, sier Drageset om forløpet rundt varslingen av koronautbruddet.

Så langt er 42 personer bekreftet smittet etter to seilas med Hurtigrutens MS «Roald Amundsen». Opp til 400 personer var med på de to seilasene til Hurtigruten.

I politiavhør

Mandag var Drageset i politiavhør med Troms politidistrikt over telefon.

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe ved Troms politidistrikt forteller til DN at den sentrale politietterforskningen går ut på å avklare om noen om bord har bidratt til å bryte gjeldende smittevernregler.

Rye-Holmboe vil ikke si mer om etterforskningen.

Ifølge Drageset snakket han med to skipsleger, én «officer of hygiene» på skipet, kapteinen og en mann Drageset tror jobber med kommunikasjon for Hurtigruten.

Flere medier har tidligere omtalt at det skal ha vært en i kommunikasjonsavdelingen til Hurtigruten som tok avgjørelsen om at selskapet ikke burde nevnes i pressemeldingen fra Hadsel kommune.

Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten skriver i en epost til Dagens Næringsliv at selskapet har satt i gang en ekstern granskning av hele hendelsesforløpet, og skal komme til bunns i alt som har skjedd.

– Vi vet allerede at det har skjedd feil, og at informasjon internt har vært for dårlig. Vi vet også at det ikke er riktig at kommunikasjonsavdelingen i Hurtigruten har vært i kontakt med smittevernlegen i Hadsel. Men inntil flere av svarene i granskningen er på plass, ber vi om forståelse for at vi ikke kan gå inn på alle detaljer i saken akkurat nå, skriver Ege i eposten.

– Endret mening

Dragset forteller at han i utgangspunktet trodde at det ikke ville være nødvendig å notere seg navnene på de Hurtigruten-ansatte han var i kontakt med.

– En slik beskjed om smittemistanke er i utgangspunktet noe som er så selvsagt blir tatt tak i av mottager, at det å logge nøye hvem man snakker med og når ikke skal være nødvendig, sier smittevernlegen.

Drageset forteller at han hele tiden var tydelig på at Hurtigruten burde varsle om smitten, og at han fikk gehør for hos begge skipslegene og kapteinen.

Senere samme dag ble han oppringt av det han beskriver som en «kommunikasjonsperson» og den ene legen. Hurtigruten hadde nå endret sin vurdering av situasjonen, og ønsket ikke at de skulle nevnes i pressemeldingen fra kommunen, forteller Drageset.

– Hurtigruten mente at det ikke var faglig begrunnet at smitten skulle ha oppstått på Hurtigruten. Jeg fortalte at jeg kom til å varsle FHI, sier han.

DN har vært i kontakt med Terje Erlid som er én av skipslegene på Hurtigruten Roald Amundsen. Han ønsker ikke å kommentere saken og viser til Hurtigrutens ledelse.

Var informert

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam bekrefter at han ble opplyst om den koronasmittede pasienten allerede onsdag forrige uke, men vil ikke si hvem som tok beslutningen om ikke å varsle øvrige passasjerer.

– Ja, jeg var informert, og vi var informert i selskapet, om at det var en gjest som hadde gått av skipet, og som et antall dager etterpå hadde fått påvist covid-19. Det er noe vi har stått inne for hele veien. Vi baserte oss på opplysningene vi hadde, og trodde at den gjesten var smittet etter avreise fra skipet, sa Skjeldam på en pressekonferanse mandag.

Han vil ikke si noe om på hvilket nivå det ble bestemt at man ikke ville varsle de andre passasjerene.

Utbruddet har ført til at Hurtigruten stiller strengere krav til mannskapet som skal om bord på en av båtene om testing.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.