– Dette er sterke tall, ingen tvil om det, sier Svein Arild Steen-Mevold, direktøren for hotellkjeden Scandic i Norge.

– Storbyene har totalt hatt en økning i antall solgte rom på 3,5 prosent og vi ser en økning i losjiinntekt per rom på 8,3 prosent for de seks største, sier han.

Langt bedre enn fryktet

I flere av byene i oljebeltet, som Haugesund og Kristiansund, er det en markert bedring å spore – riktignok fra svært lave nivåer. Tromsø fortsetter den kraftige veksten i losjiinntekten per tilgjengelige rom (revpar) og kan i likhet med Oslo og Gardermoen skilte med at i gjennomsnitt vel syv av ti hotellrom ble leid ut hver eneste natt i fjor.

Unntaket er altså Bergen, men det overrasker neppe noen ettersom byen målt gjennom 2017 fikk nesten 25 prosent flere hotellrom.

– Fjerde kvartal i Bergen ble bedre enn ventet, og ser vi hele 2017 var det ifølge tallene fra Benchmarking Alliance en økning i antall solgte rom på over 13 prosent – godt hjulpet av høye priser under Sykkel-VM. At nedgangen i revpar bare er på 5,9 prosent er egentlig langt bedre enn man kunne frykte, sier Steen-Mevold i Scandic.

Lyver litt

Men om tallene er aldri så sterke, er det et faktum at de i mange byer er påvirket av redusert kapasitet som følge av totalrenovering av storhoteller. I Oslo er både Royal Christiania og Thon Europa med til sammen nær 700 rom stengt for rehabilitering. I Trondheim gjelder det samme for Odd Reitans Britannia (247 rom). I Bergen åpner Scandic Norge på Torgallmenningen igjen i juni med 415 rom etter en totalrenovering og i Stavanger har Radisson Hotel Atlantic nettopp åpnet med 365 rom etter å ha vært stengt gjennom nesten hele 2017.

– Det er ingen tvil om at alt dette påvirker tallene, sier Steen-Mevold.

Og i Kristiansand er storhotellet Radisson Hotel Caledonien stengt for totalrenovering samtidig som Thon Hotel Parken åpner i mai i år etter en utvidelse fra 40 til 200 rom.

– Kristiansand har en betydelig nedgang i både kapasiteten og antall solgte rom. Tallene viser at revpar øker, men der har du en by i oljebeltet som ikke ser ut til å ha hentet seg inn igjen fra nedturen. Det skal bli veldig spennende å se hva som skjer når de to hotellene du nevner åpner, sier Steen-Mevold.

Spennende

Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer hotelltallene fra Benchmarking Alliance, er litt varsom med å bli altfor euforisk på Bergens vegne.

– Det er riktig at byen kun taper snaut seks prosent i revpar hele året sett under ett. Men i fjorårets tre siste måneder er revparnedgangen på hele 18,1 prosent. Og ser vi statisk på dette, er det i dag 30,5 prosent flere hotellrom i Bergen enn for ett år siden. Så kommer åpningen av Scandic Norge på toppen, så det skal bli veldig spennende å følge utviklingen i Bergen de kommende månedene, sier Wiederstrøm.

– Men generelt er jeg enig i at 2017 ble et solid år for byhotellene. Ni av 11 hadde vekst i antall solgte rom og ni av 11 hadde også prisvekst, sier Wiederstrøm.

Steen-Mevold i Scandic tør ikke spå hvordan 2018 blir for byhotellene.

– Det er altfor tidlig. Men 2017 ble vel det jeg vil kalle et stabiliseringsår. Signaler fra ferie- og fritidsmarkedet, som jo er det eneste segmentet som booker tidlig, indikerer volumer på linje med 2016 og 2017. Så kan vi jo håpe vi i år får vekst innen yrkes- og kurs/konferanser. Jeg ser gründeren Ståle Kyllingstad i Dagens Næringsliv er bekymret for en for sterk vekst langs oljebeltet, men det er definitivt ikke noe vi bekymrer oss for. Vi tar gjerne, og med stor glede, imot flere gjester på våre hoteller der, sier han.(Vilkår)

Med denne kommer du deg ut av brøytekanten
Subaru XV viser seg fra sin beste side når været er på sitt verste.
01:14
Publisert: