– Det blir veldig spennende. Vi er klare for å kaste oss rundt, dersom regjeringen åpner opp i dag, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos TUI.
Regjeringen varsler at nye reiseregler vil legges frem under en pressekonferanse klokken 16.00 torsdag ettermiddag. Mange nordmenn venter på beskjed om de kan få gjennomført utenlandsferien i sommer likevel: En undersøkelse viser at nesten 300.000 nordmenn planlegger å se bort fra UDs reiseråd i sommer slik de foreligger nå.
Aspengren håper de kan ta imot gjester på flere av deres største europeiske destinasjoner som Hellas, Spania og Kypros.
– Det har selvfølgelig masse å si for oss. Det er dette vi driver med, vektlegger hun.
Tror det er for sent å redde sommersesongen
En som er mindre optimistisk til dagens oppdatering fra regjeringen er Erik Haug, administrerende direktør i Apollo.
– Ut ifra tidligere erfaringer med reiserådene og håndteringen av disse har vi ikke store forhåpninger. De har vært svært uklare og veldig vanskelig for kunder og bransjen å forholde seg til, skriver Haug i en epost til DN.
Han håper i det minste de får en klarhet i når og hvor nordmenn kan reise fremover, og at land med tilsvarende lav smitte som Norge kan åpne i overskuelig fremtid.
– Velger nå regjeringen å åpne opp tidligere enn gjeldende reiseråd, har vi liten tro på mye chartertrafikk i fellesferien da de aller fleste har planlagt for Norgesferie etter regjeringens påbud.
Christian Grønli, administrerende direktør i Ving, ønsker ikke å si noe konkret om hvilke land de håper Norge åpner opp for å reise til, og vektlegger at smittevern og sikkerhet kommer først.
Han håper det er et lys i tunnelen som gjør at de kan sette i gang igjen tidligere, men er enig med Haug i Apollo om at det kan være for sent for sommersesongen:
– Samtidig er vi allerede inne i skoleferien, så det betyr ikke at dersom det åpnes opp, at det kommer et rush med en gang. Sommeren har vi på mange måter lagt bak oss, sier han.
– Kan ikke vente til høsten
Astrid Bergmål, leder i Virke reiseliv, håper at nordmenn kan reise til land som Hellas, Kroatia og Kypros, hvor det er lav smitte.
– Er du optimistisk til at det kommer en gladnyhet for bransjen i dag?
– Jeg er i hvert fall veldig spent, og jeg håper regjeringen ser hvor viktig dette er for reiselivsnæringen, som har hatt det utrolig tøft, sier hun.
Dersom det ikke åpner opp, forventer de at regjeringen i det minste kommer med tiltak som gjør at aktørene overlever sommeren.
– Mange kommer ikke til å klare seg på kun norske turister. Og da kan vi ikke vente til høsten, da har mange allerede gått konkurs.
Håper tyskerne kan strømme til
Samtidig som charterselskapene håper på å få sendt ferieglade nordmenn til utlandet, håper reisearrangører som Up Norway at utenlandske turister kan strømme til. Dette er en veldig viktig dag for grunnlegger Torunn Tronsvang.
– Det er ingenting vi ønsker oss mer enn at regjeringen åpner opp for tilreisende. Det betyr alt. Vi ønsker oss veldig gjerne amerikanerne, men også gjester fra Belgia er viktig, sier Tronsvang.
Bergmål fra Virke håper at blant annet tyske turister kan få reise inn til landet. En snarlig åpning av grensene mot Tyskland vil gi norsk reiseliv 100 millioner kroner i ekstra inntekter hver dag gjennom sommeren. Det viser en rapport om status og fremtidsutsikter for norsk reiseliv i kjølvannet av koronapandemien.
Men Bergmål frykter det er for sent.
– Jeg er redd mange i Europa allerede har lagt ferieplanene sine til andre land. Vi skulle ønske regjeringen var litt mer proaktive her, og hadde åpnet opp for Tyskland og andre land med lite smitte i forrige runde da Europa åpnet opp. Vi havner bakpå. Det betyr likevel ikke at løpet er kjørt, og det vil hjelpe mange hvis det åpner opp i dag. Uansett er det bra at vi får en beskjed, frem til nå har det vært lite forutsigbarhet for virksomhetene.
En annen som håper på en åpning mot Tyskland er Stein Ove Rolland, administrerende direktør i Fjord Norge. Tyskerne står for nesten en tredjedel av turismen til Vestlandet.
– Vi har et åpent sinn til de nye reisereglene, men får vi Tyskland blir vi lykkelige, da er mye gjort. Hvis det ikke går har Vestlandet en tung tid i vente.
Han tror ikke det er for sent å redde sesongen, og påpeker at august er en viktig feriemåned for tyskerne. Dersom grensene åpner igjen etterlyser han at regjeringen kommer på banen med støtte til markedsføring for å profilere seg internasjonalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.