Det kan bli mange tomme hytter i fjellheimen resten av vinteren. Store hyttekommuner som Ål og Nesbyen har sendt tekstmelding til eiere av hytter fredag og bedt de om å holde seg unna.

«Vi ber alle som har bostedsadresse utenfor kommunen om å IKKE reise hit, men oppholde seg på sitt faste bosted. Dette er i tråd med nasjonale føringer om å begrense forflytning og smittespredning. Grunnet kapasitetsutfordringer i helsesektoren pga. Koronavirus, frarådes spesielt personer i karantene om å reise på hytta.», står det i tekstmeldingen Nesbyen kommune sendte hytteeiere i formiddag.

Hemsedal kommune fulgte opp litt senere på ettermiddagen med denne meldingen, hvor de også ba hytteturistene som hadde tenkt seg til turistkommunen de neste ukene, bli hjemme:

« Dette er ingen lett avgjørelse da vi ser at dette kan ha store konsekvenser for næringen samt det kjennes vondt å hindre folk å komme til bygda vår.», skriver kommunen i meldingen. Kommuneoverlegen pålegger også turistnæringen å stenge spisesteder, hoteller, overnattingssteder og skianlegg i to uker fra og med i lørdag.

Stenger aned

På Beitostølen stenger Beitostølen Resort både Radisson Blu Beitostølen og Bergo Hotell samt begge alpinanleggene på Beitostølen og i Raudalen.

Atle Hovi, som eier Beitostølen Resort sammen med broren Bjørnar, skriver i en pressemelding at «vi hadde planlagt et allmøte med alle ansatte senere i dag, men i lys av situasjonen avlyser vi naturlig nok alle typer møter med mange mennesker».

På et møte fredag ettermiddag ble det bestemt at noen spisesteder og butikker fortsatt vil holde åpent og at langrennsløypene kjøres opp som normalt.

Stengt i påsken

Hotellene stenger på ubestemt tid. Det betyr at de også vil være stengt i påsken.

«Vi stenger hotellene fordi vi med dette eliminerer potensielle smitterisikoområder så langt det er mulig. Beitostølen er pr i dag et smittefritt området, og vi håper selvsagt at det fortsatt vil være slik. Dette er vårt bidrag i den kollektive dugnaden myndighetene har invitert til», skriver Hovi i pressemeldingen.

Glem sommeren

Når DN får tak i Hovi per telefon etter lunsj fredag, er budskapet brutalt.

– Jeg tror vi bare må glemme sommeren. Er vi heldige, er vi i gang igjen en gang utpå høsten, kanskje allerede i september. Det er i alle fall det jeg har kommunisert til mine ansatte her. Det er selvfølgelig umulig å si noe bestemt om dette, men jeg er ganske sikker på at det vil gå fire-fem måneder i alle fall får vi kan åpne igjen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.