Det svenske selskapet Skistar har torsdag med umiddelbar virkning stengt Norges to største apinanlegg i Hemsedal og Trysil.

Hemsedal er stengt ut sesongen mens Trysil er steng inntil videre.

– Skistar regner med at lignende beslutninger vil bli tatt av myndighetene angående andre alpinanlegg i Norge, skrev Skistar i børsmeldingen.

Hemsedal kommune har også pålagt reiselivsnæringen å stenge alle hoteller/overnattingssteder og spisesteder de neste to ukene og oppfordrer eiere av fritidsboliger i bygda å holde seg hjemme der de bor.

Hemsedal og Trysil er Norges største alpinanlegg med et samlet heiskortsalg på over 400 millioenr kroner.

Skistad-aksjen fikk seg en real trøkk på Stockholmsbørsen da meldingene om å stenge ned anleggene kom torsdag og var ned 15 prosent klokken 1515.

– Virkelig dramatisk

Også i Sirdal stenges anleggene:

– Skitrekkene og varmestuer, serveringssteder inkludert skjenkesteder ved skitrekkene stenges, skriver kommunen i en pressemelding.

– Det er virkelig dramatisk å stenge ned for resten av sesongen, men slik koronaspredningen har utviklet seg, regner jeg med at vi utover ettermiddagen i dag vil få melding om at flere anlegg gjør som Hemsedal. Sirdal har allerede gjort det, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Kvitfjell og Hafjell-eier i møte med kommunelegen

Odd Stensrud, administrerende direktør i Alpinco, selskapet som eier alpinanlegg, hotell og annen overnattingskapasitet i både Kvitfjell og Hafjell, sa rundt lunsjtider torsdag at han skulle i møte med kommunelegen.

–Vi gjør som Skistar og Stenger begge anleggene, var meldingen fra Stensrud klokken 16.

Hafjell og Kvitfjell hadde en samlet heiskortomsetning på nær 140 millioner kroner forrige sesong. Selskapet eies av far og sønn Arthur og Anders Buchardt, norskamerikaneren Bjørn Borgen og DNB.

Også det langt mindre alpinanlegget Lierberget ved Hamar stenger.

Allmøte på Beitostølen

På Beitostølen er alle ansatte ved hoteller og alpinanlegg innkalt til allmøte fredag. -De ansatte er vår viktigste ressurs, så det er viktig at de får informasjon først.

– Vi må ruste oss på at dette kan bli langvarig, sier Atle Hovi som eier Beitostølen-konsernet sammen med broren Bjørnar.

Han vil ikke si noe detaljert om hva konsernet har besluttet før fredag.

På Geilo forbereder daglig leder Ole Halvor Svenkerud seg på nedstengning av hele alpinanlegget.

–Vi har innført strenge tiltak her de siste dagene, men slik dette utvikler seg nå regner jeg med at vi i løpet av dagen vil måtte beslutte å stenge, sier han.

Andreas Smith-Erichsen har vært i bransjen en årrekke, men har aldri opplevd noe lignende.
Andreas Smith-Erichsen har vært i bransjen en årrekke, men har aldri opplevd noe lignende. (Foto: Rasmus Werner)

– Hadde aldri trodd jeg skulle oppleve noe slikt

Andreas Smith-Erichsen er en av nestorene i alpinbransjen og var i en årrekke leder for alpinanlegget i Hemsedal før han fikk tilsvarende stilling på Geilo. Smith-Erichsen er nå daglig leder for alpinanlegget på Gausta i Telemark som enn så lenge kjører.

–Vi har innført noen restriksjoner, men vi har ikke så store menneskemengder innomhus som mange andre anlegg, sier han.

–Hva betyr det for en alpinbygd som Hemsedal at hele anlegget stenges for sesongen?

–Det er klart det er veldig dramatisk i en bygd der jo reiseliv er den desiderte hovednæringen, sier Smith-Erichsen som fortsatt bor i Hemsedal.

–Samtidig må vi ha med oss at to tredjedeler av sesongen er kjørt allerede, og det har vært en god sesong mange steder. Jeg tror Hemsedal, med en så sterk eier, vil klare å riste dette av seg. Men mange mindre anlegg har ikke sterke eiere, og når både påsken og helgene før påsken ryker, ja da svir det, sier han og legger til at han har vært i bransjen i 35 år.

–Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve noe slikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.