– De fleste mente vi var splitter pine gale og burde vært låst inne, sier daglig leder Henriette Bismo Eilertsen i North Adventure i Alta.

Året er 2003. Enkelte reiselivsaktører hadde startet med å tilby vinteraktiviteter i Alta. Som hundesledetur og nordlysturer.

– Vi fikk da ideen om å få cruiseskip hit. Vi var ved godt mot og dro ut i den store verden for å møte rederiene. Tilbakemeldingen var klar; det var ingen god idé. For om vinteren reiste man til Karibia eller Middelhavet på cruise; ikke til iskalde steder som Finnmark, sier hun.

Men det skulle endre seg.

Mye penger

Bismo Eilertsen ga ikke opp og dro blant annet på en messe for vintercruise på Malta. Hun var alene om å vise frem snøbaserte aktiviteter, og opplevde at enkelte av rederiene begynte å tenne på ideen. Først ute var reiselivskonsernet Saga med hovedkontor i Kent utenfor London som sendte det første skipet med 950 passasjerer til Nord-Norge på nyåret 2009 med blant annet en to dagers stopp i Alta. Senere kom tyske Aida på banen.

– Fra januar til mars i år har vi hatt 12 skip i til sammen 21 dager. Neste år får vi 18 båter i 40 dager med vintercruise. Det er et eventyr.

– Hva skyldes denne veksten?

– Det er jo først og fremst nordlyset. Veldig mange av gjestene er godt voksne, over 55 år, og de har opplevd snø som barn og blir veldig emosjonelle. Dette er godt bemidlede gjester som benytter seg av aktivitetene vi tilbyr – alt fra overnatting på ishotellet her til nær 3000 kroner natten til hundeslede- og snøscooterturer. Hver båt genererer 1-1,3 millioner kroner i inntekter for aktivitetsleverandørene, og i tillegg kommer alt de handler i byen og avgifter til havnen. Hver gjest bruker nærmere 2000 kroner per dag; mer enn det dobbelte av hva som er gjennomsnittet for cruiseturister som kommer til Norge sommerstid, sier hun.

For hele Norge viser tallene fra markedsføringsorganisasjonen Cruise Norway 130 anløp i vinter, en økning på nærmere 30 prosent fra i fjor og nesten en tredobling fra 2015.

268 flere anløp

– Det er en trend at turistene i større grad søker unike opplevelser, men først og fremst har destinasjonene gjort et meget godt arbeid for å tilrettelegge med aktiviteter, sier daglig leder Inge Tangerås i Cruise Norway.

– Og jeg vil gi mye av æren for vinterveksten til Alta og Henriette som gikk i bresjen for dette, fortsetter han.

Om en ser på hele året 2018, blir det også en pen vekst i den samlede cruisetrafikken til Norge med 14 prosent flere anløp.

– Ja, vi opplever en jevn og god vekst. Norge har en høy stjerne i cruiseindustrien og stadig flere blir klar over mangfoldet vi har å tilby, sier Tangerås.

– DN har tidligere skrevet om både forurensing fra cruiseskipene og ikke minst faren for overturisme når mange mennesker ankommer samtidig til småsteder langs kysten …

– Vi er veldig obs på disse temaene. Det er resten av bransjen også. Vi er opptatt av å bevare de unike destinasjonene og også cruiseindustrien globalt er opptatt av å gjennomføre tiltak som er nødvendig både når det gjelder trengsel og utslipp, sier Tangerås.(Vilkår)

Hele busslaster kommer for selfier med disse. Det går ikke alltid bra
De har med seg egne sauser og spiser i enorme mengder. Turistnæringen i Finnmark kan takke kongekrabben for mye av besøket.
01:41
Publisert: