HNA Tourism Group har bestemt seg. Det kinesiske konglomeratet byr rundt 2,7 milliarder kroner for resten av aksjene i den børsnoterte hotellkjeden Rezidor med Radisson Blu Plaza i Oslo og en rekke andre norske hoteller i porteføljen.

Budet, som ligger litt under siste omsetningskurs på Stockholm-børsen, kommer i kjølvannet av at HNA Tourism Group i vår avtalte å kjøpe den familieeide amerikanske hotellkjeden Carlson Hospitality Group. Med på kjøpet fulgte 51,3 prosent av aksjene i børsnoterte Rezidor Hotel Group, hotellkjeden som av mange nordmenn fortsatt omtales som «SAS-hotellene».

Må selge eller kjøpe

I en årrekke var flyselskapet SAS eier av hotellkjeden som i dag heter Rezidor. Det første SAS-hotellet, SAS Royal, åpnet i København i 1960 med alt av interiør designet av Arne Jacobsen. Hotellet drives fortsatt av Rezidor og eies i dag av Wenaas-familien.

Og det er fortsatt en rekke norske hoteller i Rezidor-kjeden, som Radisson Blu-hotellene Plaza og Scandinavia i Oslo, Royal Garden i Trondheim, Royal i Bergen, Atlantic i Stavanger og Caledonien i Kristiansand, i tillegg til flere Park Inn-hoteller.

HNA hadde etter oppkjøpet valget mellom å selge seg ned til under 30 prosent av aksjene i Rezidor – eller komme med et tilbud til minoritetsaksjonærene basert på børskursen i vår da oppkjøpet av Carlson ble annonsert. 

Og nå byr HNA 34,86 kroner per resterende aksje; til sammen rundt 2,7 milliarder norske kroner.

Vurderer budet

HNA melder at tilbudsdokumentet vil være klart innen 2. februar neste år. Og Rezidor-styret melder fredag morgen at det nå vil vurdere budet fra HNA og komme med en anbefaling i løpet av to uker. Styret har hyret inn SEB Corporate Finance som finansiell rådgiver og Gernandt & Danielsson Advokatbyrå som juridisk rådgiver i forbindelse med tilbudet, I tillegg er DNB Markets hyret inn for å komme med en vurdering av selve tilbudet.

200.000 ansatte

HNA Tourism Group er rangert som verdens 353. største selskap ifølge det amerikanske magasinet Fortune. Det har vokst kraftig siden det i 1993 ble etablert som et regionalt flyselskap med base på øya Hainan utenfor kysten av Sør-Kina. I dag har selskapet over 200.000 ansatte i Asia, Europa og USA. HNA oppgir at det frakter over 90 millioner passasjerer årlig med deres 700 fly og har nær 2000 hoteller med vel 300.000 senger.

Ved siden av kjøpet av Carlson, har HNA i år også kjøpt det sveitsiske flymatselskapet Gategroup samt fraktselskapet Swissport for til sammen rundt 35 milliarder kroner pluss det amerikanske teknologiselskapet Ingram Micro for over 60 milliarder kroner. I tillegg kommer en rekke mindre oppkjøp i Europa, USA og Sør-Amerika.

Og selskapet er langt fra mettet med hoteller. I oktober betalte HNA 55 milliarder kroner for 25 prosent av aksjene i det amerikanske hotellkonsernet Hilton Worldwide. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.