– Dette er bare utrolig moro. Og det er ekstra gøy at det ikke bare er de store anleggene som vokser. I år opplever nær samtlige av våre 195 medlemmer en skikkelig opptur, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening.

Pluss 180 millioner?

Tidlig kulde og snø i høst og siden stabil tilførsel av både nysnø og nye kuldegrader gjør at alt ligger til rette for at fjorårets samlede heiskortsalg på 1141 millioner kroner, som for øvrig var ny rekord, blir slått med solid margin i år. Om veksten på 15 prosent ved utgangen av februar også blir fasiten når sesongen er over i mai, vil anleggene kunne skilte med en samlet heiskortomsetning på nær 1320 millioner kroner – en økning på 180 millioner fra i fjor.

– Et anlegg som Eikedalen i Hordaland har mer enn doblet omsetningen. Der kunne de åpne stolheisen allerede før nyttår for første gang siden den ble bygget i 1982. Andre mindre anlegg i lavlandet melder at de for første gang på over 30 år kan holde åpent i påsken, sier Clausen og skryter av bransjens evne og vilje til å investere i stadig mer markedstilpassede produkter.

– Skal du skape en alpindestinasjon, er det jo ikke nok med bare en heis og en bakke. Jeg opplever at anleggene stadig tilpasses og utvikles med alt fra skicrossløyper til funparks og gode barneområder. Og så er det samtidig utrolig gledelig at de store anleggene melder om kraftig økning i turisttrafikken fra utlandet. Det er vekst fra både våre nærmarkeder i Danmark og Sverige, pluss fra Tyskland, Nederland og kanskje særlig Storbritannia der arbeidet med å posisjonere merkevaren «Norway home of skiing» nå virkelig begynner å bære frukter, sier hun.

– På gode dager har et anlegg som Trysil hele 12.000 gjester i anlegget hvorav 70 prosent er gjester fra utlandet. Jeg tror ikke folk er klar over hvor mange arbeidsplasser og hvilket næringsgrunnlag vår bransje er med på å skape, sier Clausen.

– Årets rekordsesong blir vel vanskelig å gjenta med det første?

– Det tror jeg ikke. Vi så jo i fjor at vi til tross for lite natursnø likevel klarte å øke heiskortomsetningen noe fordi så mange anlegg har investert i snøproduksjonsanlegg. Vi har hatt tre år på rad med vekst uavhengig av svingningene i tilgangen på natursnø. Og med de fantastiske forholdene vi har hatt i år, er jeg ganske sikker på at interessen for skikjøring i Norge bare vil øke i årene som kommer, sier hun.

Gøy med tall

Bosse Halvardsson i Skistar, konsernet som blant annet eier Norges to største alpinanlegg (Hemsedal og Trysil), er ikke overraskende strålende fornøyd.

– Det er en drøm å drive alpinanlegg når forholdene er slik de er nå, sier han.

Børsnoterte Skistar presenterte onsdag morgen regnskapet for selskapets andre kvartal, som strekker seg fra desember i fjor til og med februar i år (selskapet opererer altså med avvikende regnskapsår). Det viste inntekter på 1342 millioner svenske kroner, 101 millioner mer enn året før. Resultat før skatt ble forbedret med 62 millioner kroner, eller 13 prosent, til 542 millioner svenske kroner.

Norgessjef Bosse Halvardsson i børsnoterte Skistar synes det er utrolig moro å drive alpinanlegg i Norge nå.
Norgessjef Bosse Halvardsson i børsnoterte Skistar synes det er utrolig moro å drive alpinanlegg i Norge nå. (Foto: Ola Matsson)

Trysil, som er Norges største anlegg med en heiskortomsetning i fjor på 229 millioner kroner, kan skilte med en omsetningsøkning på syv prosent. Hemsedal, som er nest størst og omsatte for 121 millioner i fjor, øker med 15 prosent. Også Alpinco, som eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell, melder om en økning i heiskortsalget på nær 15 prosent.

Halvardsson er ikke redd for at den tidlige påsken skal punktere ballongen.

– Det er ingenting i værmeldingene som indikerer varmegrader på nettene i anleggene, så forholdene kommer til å være glitrende til langt over påske. Dessuten har nordmenn påsken i uke 13, svenskene primært i uke 14, mens det er friuke i England i uke 15, så dette ser fortsatt veldig bra ut. Og jeg tror alle aktørene om jobber med å tiltrekke seg de utenlandske turistene, har veldig «gøye tall», sier han.(Vilkår)

For 210.000 kroner kan du få fem mål tomt og denne spektakulære utsikten
Det er bare en hake.
02:08
Publisert: