Fra januar til og med juli i år ble det ifølge Statistisk sentralbyrå foretatt 1,56 millioner kurs- og konferanseovernattinger på norske hoteller. Det var nesten 70.000 færre enn i samme periode i fjor. Nedgangen er på 4,6 prosent.

Store utslag

Tallene fra SSB viser at det er stor variasjon mellom fylkene og byene. Eksempelvis viser tallene for Rogaland en pen økning, mens Hordaland har en nedgang på over 50 prosent i antall kurs- og konferanseovernattinger. For Bergen alene er nedgangen 44 prosent.

Overnattingstallene i de tre nordligste fylkene viser en også en betydelig nedgang i antall kurs- og konferanseovernattinger.

Flere av fylkene på Østlandet opplever svikt i dette markedet, med vel 28 prosent ned i Hedmark, rundt 15 prosent ned i Oppland og 8,5 prosent ned i Buskerud, fylket der blant andre storhotellet Sundvolden Hotel ligger.

Oslo og Akershus er sammen med Vestfold og Østfold unntakene på Østlandet. I Oslo er det en økning på vel ni prosent så langt i år. Og Akershus, som blant annet inkluderer alle konferansehotellene på Gardermoen, Lillestrøm og Fornebu, har hatt en økning i antall kurs- og konferansegjestedøgn på omtrent 2,5 prosent.

Tar ut høyere pris

Hotellene i Akershus har også hatt en økning i rene yrkesovernattinger, og til tross for en liten nedgang innen ferie og fritid, viser de samlede tallene en økning på 3,5 prosent i antall overnattinger.

Med uendret antall hotellrom i fylket det siste året (6683), har dermed belegget økt fra 59,6 prosent i januar til juli i fjor til 61,3 prosent i år. Og tallene viser at hotellene også klarer å få ut en noe bedre pris per rom i markedet. Nøkkelbegrepet Revpar, der man deler den samlede losjiinntekten på alle tilgjengelige rom, viser en økning på syv prosent i denne perioden.

I kroner betyr dette at losjiinntektene for samtlige hoteller i Akershus så langt i år har økt med nær 50 millioner kroner til 783 millioner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.