Et av verdens raskest voksende reiselivsfenomener finner sted i private hjem. Privat boliguteleie til turister har økt kraftig de siste årene. Nå skyter trenden også stor fart i Norge. I dag er det registrert mer enn 800.000 overnattingssteder verden over på utleienettsiden Airbnb.com. Nesten 2000 av dem er i Oslo.

– Oslo passerte over 1000 overnattingssteder i april; nå er det nesten 2000, sier Even Tangen Heggernes, som er sjef for Airbnb i Nord-Europa.

– Fortsatt er det likevel større etterspørsel enn tilgjengelighet, legger han til.

Travel sommer

Lind Gustafsdottir valgte å legge ut en annonse på Airbnb.com da hun hadde et ledig rom i leiligheten sin i en bygård på Sagene i Oslo.

– Jeg regnet ut at jeg måtte ha gjester omtrent halve måneden for å tjene opp den tapte husleien, sier Gustafsdottir.

Sommeren har vært travel, og hun har endt opp med få døgn alene i leiligheten. Hun har tjent opp den tapte husleien for en god stund siden, og nå er nesten hele august allerede booket.

– Alle dagene hvor jeg har sagt at jeg vil leie bort rommet, er allerede booket, sier Gustafsdottir.

Skal vokse videre

Nord-Europa-sjef Heggernes har selv opp mot 500 Airbnb-netter bak seg. For tiden har han ingen fast adresse, men jobber vekselvis i London og København, og sover i nye hjem hver gang. Da DN snakket med ham, leide han et rom i Møllergata i Oslo.

– Vi er ikke redd for å gå i fellen og bli mainstream, for hver overnatting og hvert hjem er helt forskjellig, sier han.

UTLEIEPROFIL. Lind Gustafsdottir har laget sin egen profil på Airbnb.com.
UTLEIEPROFIL. Lind Gustafsdottir har laget sin egen profil på Airbnb.com. (Foto: Dagens Næringsliv)

Nettstedet ble startet i 2008 av tre gründere som trengte hjelp til å betale husleien. Siden har det vokst verden over, og det finnes i dag utleiesteder i 190 land. I Nord-Europa tok Nederland og Danmark opp trenden tidlig, mens Norge og Sverige var noe mer avventende. Bare i København alene er det i dag nesten 10.000 utleiesteder registrert på Airbnb.com.

– Målet vårt er å fortsette å vokse på den måten vi gjør, sier Heggernes.

Tillit til gjestene

– Med unntak av to paraplyer jeg lånte bort og som aldri kom tilbake, har det gått veldig greit, sier Gustafsdottir.

De mest verdifulle tingene er ryddet bort, men hun har tillit til gjestene og ikke så redd for leiligheten.

– Jeg stoler på dem, og reiser fort vekk i helgen selv om jeg har besøk. Da har vi en ordning for hvor nøkkelen skal legges. Jeg vil ikke la det styre meg helt, men jeg har aldri vasket mer sengetøy og ryddet leiligheten så mye som jeg har gjort denne sommeren, sier hun.

GUIDING. Lind Gustafsdottir gir sine franske gjester tips til steder det kan være verdt å besøke i byen.
GUIDING. Lind Gustafsdottir gir sine franske gjester tips til steder det kan være verdt å besøke i byen. (Foto: Dagens Næringsliv)

Bommet i Stockholm

– Døren knirker litt, ellers fungerer det meste i leiligheten fint, sier Gustafsdottir.

To nye gjester har akkurat krysset dørkarmen, og omvisningen er i gang. Denne gangen er det to franske jenter som har booket rommet for de neste fire dagene. Det er deres første besøk i Norge.

– Vi hadde lyst til å bo litt utenfor sentrum, men samtidig nærme. Da passet dette stedet bra. Dessuten hadde hun en detaljert profil på nettsiden, med gode bilder, sier Clementine Monnier (28), som er på norgesferie med venninnen Amandine Thomas (29).

Ifjor prøvde jentene Airbnb for første gang, i Stockholm. Det var ikke med like stort hell.

– Sist var det oss to og en venninne til på tur til Stockholm. Vi endte opp med én liten seng og en luftmadrass ved siden av. Og badet! utbryter Thomas mens venninnen gjør grimaser.

– Denne gangen valgte vi et sted med fine bilder. Her var det to skikkelige senger, og et veldig fint bad, forklarer Monnier.

På kjøkkenbordet ligger en bunke med brosjyrer og kart, som Gustafsdottir bretter ut for de franske turistene og peker på veien ned til sentrum.

Gjestene reiser på budsjett, og derfor landet de på Airbnb.

– Vi så først på hoteller og hosteller, men det ble veldig dyrt. Her får vi muligheten til å bo sentralt, og tilgang til et kjøkken vi kan lage mat på. Dessuten er frokost inkludert, sier Monnier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.