– Det er liten tvil om at høsten har startet svakt når vi ser på inntekten per tilgjengelige hotellrom, sier hotellanalytiker Peter Wiederstrøm (51).

Hver måned analyserer han tallene som brorparten av norske hoteller leverer til svenske Benchmarking Alliance.

Og tallene viser altså usedvanlig svak utvikling i losjiinntekten (uten frokost og moms) per tilgjengelige rom, det som i bransjen bare omtales som revpar (revenue per available room). I ni av de største hotellbyene gikk denne ned.

Størst nedgang i Bergen

Med både flere hoteller å fordele gjestene på samt et sykkel-VM i september i fjor med svært høye rompriser, er det ingen bombe at Bergen har størst nedgang i revpar. I september i fjor hadde hotellene en inntekt per tilgjengelige rom på 914 kroner. Samme måned i år er inntekten sunket med over 25 prosent til 684 kroner.

Haugesund hadde nesten like stor nedgang og er nå tilbake på normalen etter en usedvanlig sterk september i fjor.

Av storbyene var det Trondheim som hadde revpar-økning i september om vi ser bort fra Kristiansund som har en tendens til å svinge mye i takt med utviklingen for verfts- og oljesektorene.

– Våre tall viser at antall solgte romdøgn gikk ned i Bodø, Haugesund, Kristiansand og Lillehammer. I de andre byene var det en økning i antall solgte rom, men som følge av flere hotellrom ble det likevel beleggsfall og nedgang i revpar. Det gjelder blant annet i Bergen der Hotel Norge nå er åpnet, i Stavanger der Radisson Blu Atlantic er gjenåpnet, på Gardermoen mer kraftig utvidet Quality-hotell og særlig i Kristiansand der både det nye Thon Hotel Parken har åpnet samt Radisson Blu Caledonien er gjenåpnet etter rehabilitering, sier Wiederstrøm.

Mange tusen nye rom

Så langt i år, det vil si fra januar til og med september, er bildet mer positivt. Stavanger kan skilte med størst økning i revpar med vel ti prosent etterfulgt av Kristiansand og Oslo, mens Bodø og Bergen har nedgang.

– I Bergen er dette som ventet. At byen ikke har et større fall i revpar enn rundt 11 prosent samtidig som antall tilgjengelige rom har økt med 14 prosent, må sies å være ganske bra. Det har jo vært en viss frykt i bransjen for at Bergen kunne bli et nytt Stavanger, men så ille blir det neppe, sier Wiederstrøm med henvisning til den dramatiske nedgangen i oljebyen etter oljeprisfallet i 2014. På rekordtid ble inntekten per som i Stavanger mer enn halvert.

– Men hva med Oslo med en rekke nye hoteller på gang de neste par årene?

– Ja, det blir spennende. Vi snakker om mange tusen nye rom. Blant andre åpner storhotellet The Hub, Clarion i Bjørvika, hotellet i NAL-bygget ved Oslo S, et nytt Clarion-hotell på Solli Plass samtidig som det kommer en betydelig utvidelse av Radisson Blu Plaza. Men Oslo har også tidligere fått mange nye rom på ganske kort tid og klart å absorbere dem. Så langt i år kan hotellbransjen i Oslo med Fornebu skilte med over 72 prosent belegg. Det er kanonbra og best i landet, sier Wiederstrøm og legger til at det også er stor spenning knyttet til kapasitetsøkning i Tromsø og særlig i Bodø.

– I Bodø snakker vi om nær dobling av dagens kapasitet på toppen av den veksten vi har hatt der i antall rom allerede. Men det gjenstår selvfølgelig å se om alle planene blir realisert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: