Da Norge gjenåpnet i fjor høst, tok trafikken til hotellene seg opp rekordraskt. I flere byer ble både oktober og november i fjor nesten like gode målt i både belegg og losjiinntekt per tilgjengelige rom som i forrige normalår, 2019.

Også starten av desember var god. Men så kom to runder med nye og langt strengere restriksjoner med blant annet full skjenkestopp. Og da forsvant også mange av hotellgjestene i takt med avlyste julebord, kurs og konferanser.

Oslos hoteller endte med langt svakere inntekter i desember som følge av skjenkestopp og strenge smitteverntiltak.
Oslos hoteller endte med langt svakere inntekter i desember som følge av skjenkestopp og strenge smitteverntiltak. (Foto: Illustrasjonsfoto: Mikaela Berg)

Svakest i Oslo

Mens desember da måneden startet lå an til å kunne bli en måned på linje med 2019, viser tallene fra Benchmarking Alliance at fasiten ble veldig mye svakere. I Oslo lå losjiinntekten per tilgjengelige rom, det som kalles revpar (revenue per available room), over 41 prosent lavere enn i desember 2019. Hovedstaden har gjennomgående hatt de svakeste trafikktallene til hotellene gjennom hele pandemien.

Stort bedre var det ikke i Bodø (39 prosent lavere), noe som nok delvis skyldes at byen har fått en betydelig økning i kapasiteten siden pandemiutbruddet. Tromsø endte 29 prosent lavere enn i desember 2019).

Bergen klarte seg noe bedre med en revpar-nedgang på 23 prosent mens Trondheim var ned 15 prosent, Stavanger ned 7,5 prosent og Gardermoen ned vel seks prosent.

–Til å grine av

– Da vi endelig opplevde tilnærmet normale tilstander i fjor høst hva gjelder omsetning per tilgjengelige rom, kom fallet i desember som et knallhardt slag i trynet, sier Peter Wiederstrøm, hotellrådgiveren i Wiederstrøm Hotel Consulting som hver måned analyserer tallene fra Benchmarking Alliance.

– Utviklingen i desember er rett og slett tragisk for en svært hardt prøvet bransje. Jeg tør ikke tenke på hvordan det er for hotelldrivere å stadig gire opp aktiviteten med varebestillinger, vaktlister og bookinger for så å trappe dramatisk ned etter smitteutvikling og myndighetenes tiltak. Det er en nesten umulig øvelse. Og så skal man tape masse penger i tillegg samt at ansatte mister levebrødet. Det er til å grine av, mener han.

– Og husk at tallene ikke inkluderer varesalg, slik som mat og drikke. Dermed er det enda dårligere fatt for de hotellene som driver stort innen servering. For ikke å snakke om restauranter, barer, de som driver selskapslokaler og andre. Konferanseinntekter slik som leie av møterom er heller ikke med selv om ikke desember er en veldig stor konferansemåned, understreker han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.