Den norske reiselivsnæringen jubler etter et rekordår i fjor, med ti prosent flere utenlandske gjestedøgn på hotellene.

Det blir for blåbær å regne sammenlignet med den eventyrlige veksten på Island. Antallet utenlandske ankomster økte i fjor med 40 prosent. Siden 2010 er antallet ankomster blitt nær firedoblet, fra under 500.000 til nær 1,8 millioner i 2016. Og antallet hotellgjestedøgn på hotellene økte i fjor med tett oppunder 30 prosent.

Ikke nok rom

Administrerende direktør i First Hotels, Stephen Meinich-Bache, karakteriserer hotellmarkedet som den reneste bonanza. 

– Jeg kom til Island første gang i 2008. Da var hotellmarkedet ekstremt vanskelig, med finanskrise, og de hadde vulkanutbrudd som preget flytrafikken i hele Europa. Da så reiselivsindustrien mørkt på fremtiden. Men så klarte aktørene å samle seg om en storsatsing i sosiale medier og markedsføring på nett som bidro sterkt til fornyet interesse for Island, sier han.

– Det har gått fra halvfulle til tettpakkede fly og hoteller. Men utfordringen er at turistveksten er langt større enn økningen i hotellkapasiteten. Det er behov for minst 600 nye rom hvert år i årene som kommer, mens det bare er planlagt 300–400 de neste par årene, sier Meinich-Bache.

Bekymret for prisvekst

Med etterspørsel som langt overstiger tilbudet, går prisene til himmels. En fersk undersøkelse fra nettstedet Trivago viser at et hotellrom i Reykjavik kostet i gjennomsnitt over 1700 kroner i januar, langt mer enn i London (1334 kroner), Paris (1205 kroner) og Oslo og København (omtrent 1300 kroner).

Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i First Hotels.
Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i First Hotels. (Foto: First Hotels)

– Dette har ført til kjempevekst for overnattingsportalen Airbnb. Folk flytter hjem til foreldre og besteforeldre for å leie ut boligen. Og det er mange aktører som vil være med på veksten. Det er klondykestemning, sier han.

– Det gjør meg litt bekymret. Prisene er i ferd med å bli for høye, ikke bare for hotellrom, men også for leiebil og restaurantbesøk. Og med mange nye aktører uten erfaring, går kvaliteten ned. Vi har flere eksempler på hosteller og gjestehus med svært laber kvalitet og skyhøye priser, sier Meinich-Bache.

Kirke blir hotell

Det er i dette markedet First Hotels, som den første internasjonale hotellkjeden, har signert leieavtale med et eiendomsfond forvaltet av Islandsbanki. First Hotel Hlíðasmári åpner i bydelen Kópavogur i september med 105 rom. De andre internasjonale kjedene som er etablert i byen, som Rezidor og Hilton, driver ikke hotellene i egen regi.

– Hotellet har en morsom historie, ettersom det tidligere har vært en kirke bygget av en ganske eksentrisk pastor, sier Stephen Meinich-Bache.

– Er ambisjonen å signere flere hoteller?

– Ja, dette er bare starten for oss på Island, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump: – Flynn er en vidunderlig mann
Jeg synes han har blitt behandlet veldig, veldig urettferdig av mediene, de som jeg kaller falske medier i mange tilfeller, sa Trump om sikkerhetsrådgiveren som måtte gå av denne uka i kjølvannet av sin kontakt med Russlands ambassadør.
00:56
Publisert: