Til sommeren er det ti år siden det store hotell-, hytte- og golfanlegget utenfor Kragerø ble åpnet i regi av Estatia-konsernet. 

To år senere var det konkurs og svenske Swedbank måtte ta over før Jørre Kjemperud i spissen for en investorgruppe på syv gikk inn som eiere i 2012.

– Liker Kragerø

Ingen har til nå klart å få reiselivskonsernet i balanse. Men nå blir Ivar Tollefsen (55) og hans Fredensborg as største eier. Finansbladet Kapital mener han er god for nærmere 13 milliarder kroner.

– Her er det ikke så mye å si. Jeg liker Kragerø. Både som badegjest og etter hvert som næringsdrivende. Her som i annen virksomhet er min personlig skaperkraft en viktig del av motivasjonen. Å skape restaurant- og hotellopplevelser hvor jeg selv gjerne ville vært gjest. Å utvikle eiendom, bolig, fritid og næring inne i byen og på hotellets sjøside slik det ser ut til at vi kan få til, skriver Tollefsen i en epost til DN.

– Kort sesong er en betydelig utfordring for å oppnå god kvalitet på opplevelser og lønnsom drift. Her må vi være fokuserte, nøysomme og gjeste- og servicekjære. Fortjeneste på eiendomsutvikling må nok til for å balansere tallene. Heldigvis har vi betydelig støtte i kommunen, ikke bare for å bevare og utvikle arbeidsplasser, men også for å utvikle hotellet med tilhørende fritidsboliger. Mer har jeg ikke å si, skriver han.

Hardt presset

Det er fem år siden Jørre Kjemperud (48) og seks andre gikk inn som eiere i anlegget.

– Vi gikk inn i dette med hjertet og har vært med på en reise jeg ikke ville vært foruten, sier den tidligere sandvolleyballspilleren som sammen med Frode Ellefsen (45) blir med videre. De øvrige har solgt til Tollefsen.

– Jeg skal ikke legge skjul på at dette har vært et krevende prosjekt; særlig det å få driftsselskapet i balanse. Oljeprisfallet har ikke akkurat vært til noen hjelp, sier Kjemperud.

– Regnskapet for 2015 viser betydelig underskudd og negativ egenkapital. Var konkurs alternativet?

– Nei, men vi har vært i en presset situasjon og måtte få inn kapital for å kunne realisere de omfattende planene vi har her i anlegget. Utviklingen i prisene på fritidseiendommer har utviklet seg positivt, og vi har fått godkjent planer for 270 nye fritidsboliger her. Men for å realisere disse, kreves det kapital, sier Kjemperud som ikke vil ut med hva Tollefsen/Fredensborg betaler for aksjene eller hvor mye det forplikter seg til å investere.

– For oss er det fantastisk å få inn den unike kompetansen og den bunnsolide økonomiske plattformen Fredensborg representerer. Vi vil i de kommende årene kunne realisere mye mer enn vi noen gang kunne drømme om, sier han.

Konsernet består av seks selskaper. Alle de 120 hyttene på området eies av private. Det gjør også de fleste av de 209 hotellrommene med utleieplikt gjennom driftsselskapet som inkluderer. Men konsernet eier bygningskroppen til hotellet, alle tomteområdene og golfanlegget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her overvåker NSM løsepengeviruset «WannaCry»
Det har ikke vært noen ny bølge med maskiner som er infisert av løsepengeviruset "WannaCry" mandag. Det forteller NSM som mandag åpnet dørene til sitt operasjonssenter i Oslo. De siste dagene har viruset spredt seg til minst 150 land.
01:19
Publisert: