– Vi trosser dårlige priser og overkapasitet og utfordrer Gardermoen på event- og kongressmarkedet, sier Cecilie Laeskogen (46).

Sammen med mannen Tord Moe Laeskogen (47) eier og driver hun Sundvolden Hotel i Hole kommune i Buskerud.

Bruker over 100 millioner

Da Laeskogen-familien kjøpte Sundvolden-hotellet i 1965, hadde det 21 rom og vask på gangen. Etter investeringer på 140 millioner kroner, inkludert 12 millioner kroner til flytting av fylkesveien, åpnet en ny hotellfløy i 2010 som økte antall rom til 272. Det ble i hotellbransjen oppfattet som en ganske så sprek og risikofylt satsing.

Da Laeskogen-familien kjøpte hotellet i 1965, hadde det 21 rom. Neste skritt er 60 nye rom og spa-avdeling. 
Da Laeskogen-familien kjøpte hotellet i 1965, hadde det 21 rom. Neste skritt er 60 nye rom og spa-avdeling.  (Foto: Illustrasjon: LPO Arkitekter)

Nå bygger familien ny kongresshall på tunet. 1260 kvadratmeter med 600 kvadratmeter foaje og åtte meter takhøyde. Den vil ha kostet omtrent 55 millioner kroner når de lokale håndverkerne er ferdige med jobben høsten 2017.

Men det stopper ikke der. Familien vil også utvide hotellet med ytterligere 60 rom til 332 hotellrom. Kun en håndfull hoteller i Oslo, på Fornebu og på Gardermoen er større. I tillegg kommer trolig en ny spaavdeling.

Det er ikke avklart hvor stor denne investeringen blir, men Cecilie Laeskogen antyder at de nye rommene vil koste minst like mye som den nye kongresshallen.

Blir en del av Stor-Oslo

– Nå er vi ganske optimistiske, sier Cecilie Laeskogen, og peker på at Ringeriksbanen blir en realitet og skal stå ferdig i 2024.

Sundvolden bygger ny kongresshall på 1260 kvadratmeter til 55 millioner kroner. 
Sundvolden bygger ny kongresshall på 1260 kvadratmeter til 55 millioner kroner.  (Foto: Illustrasjon: LPO Arkitekter)

– Vi får da stasjon i kort avstand til hotellet med kun 20 minutters togtur fra Oslo sentrum. Dette blir da det nye sentrum i Hole. Også hovedveien blir utbedret og vi vil på en helt annen måte enn før bli en del av Stor-Oslo, sier hun.

– Og vi vil jo unngå at det kommer en Arthur Buchardt eller andre og bygger nytt hotell her. Vi vil være det hotellet. Men da trenger vi, for å kunne ta de store arrangementene, over 300 rom, sier hun.

Kan ikke sitte stille

Sundvolden, som så langt i all hovedsak har vært et rent kurs- og konferansehotell, har et gjennomsnittlig belegg på kun 40 prosent. Hotellet omsatte for 107 millioner kroner i fjor med et resultat før skatt på 1,7 millioner.

– Med ny spaavdeling vil vi også kunne satse mot weekend-markedet på en helt annen måte enn før. Og når du ser på belegget, viser det tydelig at vi har mye å gå på, sier Laeskogen.

Den nye kongresshallen på tunet ved Sundvolden hotell skal etter planen stå ferdig høsten 2017.
Den nye kongresshallen på tunet ved Sundvolden hotell skal etter planen stå ferdig høsten 2017. (Foto: Illustrasjon: LPO Arkitekter)

– Men Gardermoen og Fornebu-hotellene har vært flinke til å støvsuge konferanse- og kongressmarkedet?

– Ja, de har tatt mye av veksten. Og konkurransen er beinhard. Men vi mener vi kan gi gjestene en helt annen og unik opplevelse i landlige omgivelser hos oss. Utfordringen er selvfølgelig den timen det tar fra Gardermoen og hit, sier hun.

– Det er en frisk satsing?

– Ja, for oss som eiere blir dette et stort løft i et tøft marked. Hotellprisene i Norge har jo ikke beveget seg på mange år og det er en overkapasitet utenfor byene. Men jeg tenker at sentraliseringen, med reduksjon i antall distriktshoteller, vil fortsette og at vi skal klare å være attraktive. Vi sysselsetter 85 årsverk her og kan jo ikke bare sitte stille og se på at andre tar markedet, sier hun. (Vilkår)