Plaza Hotel i Oslo er tildelt 6.482.836 kroner i støtte for mars fra statens kontantstøtteordning. Det er omtrent syv ganger mer enn neste bedrift på listen av de over 10.000 søknadene for mars som så langt er behandlet.

– Vi er takknemlig for støtten. Alt hjelper, men vi har enorme tap, sier Tarje Hellebust, hotelldirektør ved Oslo Plaza Hotel.

Tarje Hellebust, hotelldirektør Oslo Plaza.
Tarje Hellebust, hotelldirektør Oslo Plaza. (Foto: Mikaela Berg/)

Inntektene er null

Han vil ikke snakke om størrelsen på tapene, men han sier hotellet er stengt, og at inntektene er null mens de faste kostnadene løper. Hotelldirektøren sier størrelsen på statsstøtten må ses i betraktning at Plaza er en stor bedrift.

Lars Wenaas eier både hotellet og driftsselskapet.

I 29 år, etter åpningen i 1990, var Oslo Plaza det største hotellet i Norge. Men så åpnet Petter A. Stordalen og hans Nordic Choice Hotels Clarion Hotel The Hub (tidligere Royal Christiania) i mars i fjor med 810 rom – vel 130 flere enn hos naboen på Plaza.

I 2010 lanserte Wenaas en plan om et nytt tårn med over 300 rom, noe som ville bety at Plaza ville få over tusen rom. Ti år senere, 1. juli 2020, var byggestart planlagt.

– Vi avventer nå, sier Hellebust.

Regjeringens koronapakke

Kontantstøtten er en del av tiltakspakken som ble lansert av regjeringen 2. april i år. Den er til for å hjelpe bedrifter som har tapt 30 prosent eller mer av omsetningen som følge av de inngripende tiltakene regjeringen innførte i mars.

Pakken skiller mellom de som er pålagt å stenge, og de som ikke er det. For begge gjelder en nedre grense på 5.000 kroner, og for sistnevnte er det en egenandel på 10.000 kroner.

  • Bedrifter som er pålagt å stenge vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned.
  • Bedrifter som ikke er pålagt å stenge vil kunne få 80 prosent av sine faste kostnader dekket.

Per lørdag ettermiddag hadde Skatteetaten innvilget utbetalinger på 480 millioner kroner, fortelt på rundt 11.800 bedrifter som har fått søknadene godkjent. Dette gir et snitt på vel 40.000 kroner per bedrift.

– Økt interesse for bookinger til sommeren

Hoteller dominerer på kontantstøttetoppen, men ingen bortsett fra Plaza har fått over en million kroner. Smarthotel i Oslo og Elgstua i Elverum har begge fått knapt en million kroner hver. Det samme gjelder de tradisjonsrike hotellene på Vestlandet, Hotel Alexandra i Loen og Hotel Union Geiranger.

Hotelldirektør Hellebust sier det foreløpig bare er snakk om å vente og se. Men han har fortsatt visse forhåpninger til sommeren.

– Vi registrerer at det kommer bitte små åpninger, og at det er økt interesse for bookinger til sommeren. Men vi må bare vente, sier Plaza-direktøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.