Rekordhøye smittetall, ny virusvariant og nye nasjonale og regionale restriksjoner, har ført til stor nedgang i rombelegget på hotellene i alle de store byene den siste uken.

Hotellrådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting, Peter Wiederstrøm, har analysert ferske hotelltall fra analyseselskapet Benchmarking Alliance. Fra den siste uken i november med den første uken i desember, viser tallene et fall i antall solgte rom på 33 prosent i Oslo og Bodø etterfulgt av Bergen med nedgang på 30 prosent, Stavanger med 28 prosent, Kristiansand og Trondheim med 23 prosent, Tromsø 22 prosent og Gardermoen med minus 21 prosent.

– Nå er det ikke nødvendigvis noe galt med at aktiviteten synker fra den siste uken i november til den første uken i desember, men en nedgang på 20–30 prosent er svært alvorlig for hotellene og langt større enn den vi opplevde totalt i tilsvarende periode i 2019, sier Wiederstrøm.

André Schreiner, hotelldirektør på Clarion Hotel The Hub.
André Schreiner, hotelldirektør på Clarion Hotel The Hub. (Foto: Elin Høyland)

Wiederstrøm mener det er vanskelig å se for seg at smittesituasjonen og myndighetenes påbud og anbefalinger, ikke vil slå svært negativt ut for hotellbransjen fremover.

Han understreker at desember og januar tradisjonelt er de svakeste månedene av året for hotellene i storbyene.

– Slik sett er ikke dette den verste tiden å få begrensninger på, men med de 18 månedene vi har bak oss, er ethvert tap smertefullt for bransjen, og så er det selvsagt svært negativt for servering og konferanseinntektene, samt all overnatting som er knyttet til dette, sier Wiederstrøm.

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.
Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Nasjonale tall for hotellbransjen for oktober og november, viste tegn til å være tilbake til normale høyder lik høsten 2019, før pandemiens inntog. Utenom i hovedstaden.

Wiederstrøm sier at hotellene nå merker virkningen av nye restriksjoner kjapt.

– Når store og kjente bedrifter uttaler til pressen at de avlyser sine julebord, sier det mye om situasjonen, synes jeg.

– Alvorlig

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, forteller at det er veldig store forskjeller på hvordan hotellene har klart seg etter økt virusfrykt og nye restriksjoner som følge av omikronvarianten.

– Mindre og mellomstore hoteller har klart seg best, mens de store hotellene, som er rigget for å ta imot de store firmaene til juleavslutning med over 100 deltagere, er hardest rammet. De har havnet i en umulig situasjon og har langt på vei mistet hele kundegrunnlaget sitt, sier Devold.

– Samtidig har ikke myndighetene en krone klar i kompensasjon. Det er alvorlig.

Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv. (Foto: Elin Høyland)

Hun mener de nye koronatiltakene treffer de som var hardest rammet fra før av.

– Det viktigste håpet nå, er om man finner ut at omikron egentlig ikke er spesielt dødelig, og at tiltakene ikke blir værende en dag lengre enn nødvendig, sier hun og legger til:

– Det som haster aller mest nå, er at myndighetene er lynraske med lønnsstøtte, fordi ingen vil sende folk i permittering nå rett før jul.

Julebordkanselleringer

Før helgen uttalte Andre Schreiner, direktør på Clarion The Hub i Oslo, til DN at mange bedrifter og organisasjoner hadde avbestilt årets julebord. Hotellet er Norges største, med 810 rom og flere restauranter og konferanselokaler.

Han sa det råder stor usikkerhet om hvordan man skal forholde seg, og føler bransjen er rett tilbake i samme situasjon som tidligere under pandemien.

– Det virker ikke som om regjeringen forstår konsekvensene av det den beslutter. Regjeringen legger store restriksjoner som direkte forbyr enkelte arrangementer, samtidig sier den at andre fortsatt kan avholde julebordene. Regjeringen sier den ikke stenger ned, men for en virksomhet som vår, er konsekvensen nettopp det – nedstengning, sa Schreiner til DN.

Is i magen

Statssekretær Lars Vangen (Sp) sier til DN at vi står i en annen situasjon nå enn det vi gjorde i fjor høst.

– Vi har nå en høy grad av vaksinasjon, og samfunnet er ikke nedstengt nå. Tiltakene nå er i første omgang for to uker, slik at vi kan samle mer informasjon om omikron og effekten av det, sier han og legger til:

– Vi har allerede varslet tre økonomiske tiltak som vil avhjelpe situasjonen for mange som rammes av de tiltakene som nå er innført. Den norske økonomien går bedre nå, og det er lav arbeidsledighet. Nå handler det om å ha litt is i magen, så vil vi vurdere situasjonen fortløpende, sier Vangen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.