Hotellbransjen er allerede hardt rammet den siste uken av en smitteøkning av omikron-varianten som har ført til kansellerte møter, julebord og overnattinger.

Regjeringens nye tiltak tirsdag kveld, med blant annet gjeninnføring av enmetersregelen og begrensninger i antall personer som kan møtes, gjør at det går fra vondt til verre.

De nye tiltakene innebærer blant annet at enmetersregelen gjeninnføres. Det blir påbud om bordplassering på skjenkesteder og skjenkestopp fra midnatt. Det blir videre tillatt med maksimum 20 personer i leide/lånte lokaler, 50 personer på offentlige arrangementer uten faste plasser og inntil 600 personer fordelt på tre kohorter med faste plasser på offentlige arrangementer som konserter.

Morten Thorvaldsen, konserndirektør Thon Hotels, sier han er rystet over regjeringens manglende bistand til næringen.
Morten Thorvaldsen, konserndirektør Thon Hotels, sier han er rystet over regjeringens manglende bistand til næringen. (Foto: Elin Høyland)

Samtidig gjeninnføres den nasjonale kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes av omsetningsnedgang. Den kommunale kompensasjonsordningen styrkes med en milliard kroner og regjeringen foreslår at flyseteavgiften fjernes i januar til mars for å hjelpe flyselskapene. Men hotellbransjen, som har jobbet hardt for en lønnskompensasjonsordning, har ikke blitt hørt.

– Dette er så skuffende som det går an. Jeg har nesten ikke ord for hvor skuffet jeg er over regjeringen, sier konserndirektøren i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

– Én ting er sikkert, og det er at regjeringen ikke er opptatt av folk flest. I alle fall ikke folk flest i vår næring. Kompensasjonsordningene vil utgjøre lite. Det viktigste nå ville være en lønnskompensasjonsordning for å holde folk i arbeid, men regjeringen tenker ikke på arbeiderne. Jeg er rystet, sier Thorvaldsen.

– Dere blir dermed nødt til å permittere likevel?

– Ja, vi har ikke noe annet valg enn å vurdere det. Det er dypt deprimerende.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det er horribelt at regjeringen hverken kommer med lønnskompensasjonsordning eller en permitteringsordning som letter belastningen for reiselivet.
Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det er horribelt at regjeringen hverken kommer med lønnskompensasjonsordning eller en permitteringsordning som letter belastningen for reiselivet. (Foto: Gorm K. Gaare)

– En katastrofe

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er heller ikke nådig i sin kritikk av regjeringen.

– Det er helt katastrofe. I realiteten betyr dette null kompensasjon for en hel bransje som må stenge. Det er bare to ting som virker: enten må du få økonomisk hjelp når du permitterer, eller så må du få kompensasjon for å holde folkene i jobb. Ingen av de to tiltakene blir nå fulgt opp av regjeringen, sier hun.

– Det er horribelt. Det er vel og bra med en videreføring av den nasjonale kompensasjonsordningen, men med et tak per konsern er mange i den situasjonen at de nesten ikke vil få noen ting. De blir dermed sittende igjen med hele regningen. Det går bare ikke an å ta bort næringsgrunnlaget fra en hel næring i et land som går bra. Bransjen er i sjokk, sier hun.

– Herregud, den så jeg ikke komme, sier Michael Forselius, administrerende hotelldirektør ved Britannia i Trondheim.
– Herregud, den så jeg ikke komme, sier Michael Forselius, administrerende hotelldirektør ved Britannia i Trondheim. (Foto: Wil Lee-Wright)

– Herregud, den så jeg ikke komme, er den umiddelbare reaksjonen fra hotelldirektøren på luksushotellet Britannia i Trondheim, Mikael Forselius.

– Jeg trodde de lokale restriksjonene skulle holde. For oss fører særlig enmeteren til enorme problemer. Vi må redusere kapasiteten med minst 40 prosent. Og vi må avlyse eller redusere en rekke arrangementer. Dette betyr store tap for oss, sier han.

– Siste ord er ikke sagt

Torgeir Silseth er administrerende direktør i Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice.

–Nei, dette var veldig overraskende. Vi var forberedt på strenge tiltak, men at regjeringen ikke har tatt signalene om lønnskompensasjon som det mest effektive og målrettede tiltaket, det er jeg veldig forundret over, sier han.

– Alle skjønner jo hvem som blir rammet av dette, og de større aktørene som oss rammes ekstra hardt fordi det settes et beløpstak på kompensasjonen. Det er en forskjellsbehandling av store og små aktører som er dypt diskriminerende, mener han.

Petter A. Stordalen (til venstre) og konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.
Petter A. Stordalen (til venstre) og konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Men siste ord er ikke sagt i denne saken. Vi kommer selvfølgelig til å rette oss etter de nye tiltakene, men vi kommer samtidig til å bruke vår påvirkningskraft i håp om at fornuften vil seire. Det er en lønnskompensasjonsordning som kan berge bedriftene i vår bransje i det som for alle praktiske formål nå er en ny nedstengning, sier Silseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.