– Juli har vært mye bedre enn prognosene sa for en måned siden, og på rominntekter er vi samme sted som i fjor, og det er utrolig gledelig, sier hotelldirektør for Thon Hotel Nordlys i Bodø, Kine H. Willumsen.

Dette gjør at direktøren har kunnet hentet tilbake flere ansatte som var permitterte.

– Vi pleier å ha en del tyske og franske turister, men deres senger er tatt av nordmenn i år. Folk vil nordover og oppleve landet sitt, sier Willumsen.

Vi pleier å ha en del tyske og franske turister, men deres senger er tatt av nordmenn i år. Folk vil nordover og oppleve landet sitt
Kine H. Willumsen, hotelldirektør Thon Hotel Nordlys

Hun mener det ser bedre ut enn på lenge.

Kine Helene Willumsen er hotelldirektør ved Thon Hotel Nordlys i Bodø.
Kine Helene Willumsen er hotelldirektør ved Thon Hotel Nordlys i Bodø. (Foto: Thon Hotels)

Hotellene i Kristiansand har hatt 95 prosent rombelegg hittil i juli. Dette er antall belagte rom i prosent av antall tilgjengelige rom. Bodø har hatt omtrent 90 prosent belegg.

Ikke gode nyheter for alle

– Noen byer gjør det betraktelig dårligere enn i fjor, det gjelder spesielt store markeder som Oslo, Bergen og Gardermoen, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm.

Han har analysert tallene fra Benchmarking Alliance. Han har sett på hotellstatistikk for 13 ulike byer i Norge. Årets statistikk er god for omtrent halvparten av disse byene.

– Kristiansand og Bodø er blant de byene som gjør det bra. Kristiansand har alltid høyt belegg i juli, og i år gjør de det litt bedre. Det er en populær destinasjon for barnefamilier og generelt for nordmenn, sier Wiederstrøm.

Kristiansand har alltid høyt belegg i juli, og i år gjør de det litt bedre
Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver

– Juli er kjempebra sammenlignet med våren, som var miserabel i storbyene. Når man så tallene i mars, var det vanskelig å se for seg at enkelte steder skulle gjøre det bedre enn tidligere i sommermånedene, sier Wiederstrøm.

Peter Wiederstrøm er hotellanalytiker for Wiederstrøm Hotel Consulting.
Peter Wiederstrøm er hotellanalytiker for Wiederstrøm Hotel Consulting. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Bekymret for høsten

– Nedgangene i sum for storbyene er større enn oppgangen. Dette kommer blant annet av nedgang i de store markedene, sier Wiederstrøm.

Han peker på at det har vært en nedgang på 48 prosent i Oslo, noe som gir store utslag i det totale markedet.

– Det er bekymringsfullt med tanke på hva som skal skje etter sommeren. Når fellesferien er over, og nordmenn på hotell forsvinner i stor grad, hvordan vil det bli med forretningstrafikk og kurs/konferanse da? spør Wiederstrøm.

Han mener det uten tvil blir knalltøft for hotellbransjen over ferien, men han tror ikke man skal tilbake til mars-tallene etter korona-nedstengningen.

– Med mindre smittetallene tar av i negativ forstand, så kommer folk til å reise mer enn i del to av mars. Det kommer an på restriksjoner, og om de blir strammet inn igjen, eller lettet på, sier Wiederstrøm.

Hotelldirektør Willumsen påpeker også at det fremdeles er en tøff tid.

– Jeg gleder meg over at rombelegget er der det skal være i sommer, men for høsten sin del ser det skummelt ut, sier hun.

Hun mener kurs- og konferansedelen henger tett sammen med restaurantdelen av driften, og at dette markedet er langt fra oppe og går.

Selv om høsten allerede har begynt som smått å fylle seg opp, sier Willumsen at det er mye forbehold.

– Uansett hvordan vi snur og vender på det vil omsetningen halveres slik retningslinjene er nå, men vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til det, sier hun.

Direktøren tror ikke lysten til å møtes for kurs og konferanser er blitt mindre.

Stor oppgang

Administrerende direktør i De Historiske, Nils Henrik Geitle, deler Willumsens bekymring. Juli har vært en god måned for deres medlemmer, med belegg på over 85 prosent for 60 prosent av medlemmene.

– Dette er et lite lyspunkt i en ellers bekmørk situasjon for reiselivet. Faren er ikke over. Vi har sett en fantastisk juli, men det er mye usikkerhet rundt hva høsten og vinteren vil bringe, sier Geitle, og fortsetter:

– Mange tok et lettet pust når landegrensene åpnet denne uken, men det er viktig å understreke at vi ikke er i nærheten av det volumet som skal til for å berge norsk reiseliv.

Han forklarer at de har generelt lav etterspørsel i byene, høyest topper interesse for rundturer og hoteller ved fjord- og fjellområder. Pågangen er størst på Sørlandet og Vestlandet.

– Man kan si at juli har vært en god visningsmåned for hva Norge har å tilby. Men dette holder ikke alene, det vi trenger nå er konferansebookinger og flere reisende fra utlandet.

Booker sent

Willumsen tror at været har hatt mye å si for det høye belegget i juli, og at de har opplevd mye «drop-in»-bookinger.

– Vi får bookinger for inneværende uke, noe som gjør bemanningssituasjonen litt vanskelig, men vi har jo lært oss at belegget kommer, sier hun.

Hun anslår at gjennomsnittstiden for hotellopphold i Bodø har vært omtrent to netter.

Direktøren mener Bodø er en naturlig «hub» for folk som vil reise videre, og at det ikke er noen tvil om at Bodø er et stoppested før man reiser videre til Lofoten.

– Vi har likevel opplevd at flere spør om å forlenge oppholdet en natt før de reiser videre. En natt har enormt mye å si for næringslivet i Bodø, så det er veldig hyggelig, sier hun.

Willumsen sier at de går litt på hold, og at de ikke tør å hente tilbake for mange permitterte før man vet mer om hva som skjer.

– Det er jo litt dritt, men det er lysere enn det var, sier hun.

Betydelig dyrere sørpå

Selv om Kristiansands hoteller så godt som har vært fulle denne julimåneden, ligger prisene langt over nestemann på listen. Hotellromprisen i Kristiansand lå i underkant av 1600 kroner i perioden 1.–14. juli samlet.

Neste på listen er Bergen og Trondheim med i underkant av 1000 kroner, og helt nederst finner vi Hamar med en hotellrompris på rett over 700 kroner.

I Bodø ligger prisen rett over 800 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.