DN presiserer: I en tidligere versjon av saken sto det at Scandic varsler permittering av mer enn 500 ansatte. Det korrekte er at Scandic har sendt permitteringsvarsel til mer enn 500 ansatte.

Stadig nye smitterekorder, full skjenkestopp og antallsbegrensninger gjør at restauranter og hoteller nå tømmes for gjester. Og nå kommer permitteringene.

– Det var vel ingen som så dette komme så raskt. Det er dramatisk for en stor hotellkjede som vår, og vi har ikke annet valg enn å løse dette som best vi kan, sier Asle Prestegard til DN tirsdag kveld. Han er sjef for de vel 70 hotellene i den børsnoterte Scandic-kjeden.

Asle Prestegard, direktør for de norske hotellene i Scandic-kjeden, mener han ikke har noe annet valg enn å gå til massepermittering av ansatte.
Asle Prestegard, direktør for de norske hotellene i Scandic-kjeden, mener han ikke har noe annet valg enn å gå til massepermittering av ansatte. (Foto: Scandic Hotels Norge)

– Nå handler alt om å få på plass treffsikre støtteordninger som virkelig monner, sier han.

Mandag besluttet regjeringen å innføre nye nasjonale smitteverntiltak for ikke å overbelaste helse- og omsorgstjenesten og beskytte kritiske samfunnsfunksjoner. Blant tiltakene som rammer hotellbransjen hardest er skjenkestopp, antallsbegrensninger på arrangementer og avstandskrav ved servering.

– Dette er en utrolig trist nyhet å få rett før jul, men vi opplever at de ansatte viser forståelse og støtte for avgjørelsen. Her på hotellet følger vi alle anbefalinger og retningslinjer og håper nå at det snart kommer på plass en god lønnsstøtteordning, sier Monica Fladvad Carivau (45), som er hotelldirektør på Scandic Solli.

– Mange, mange hundre

Tirsdag holdt regjeringen pressekonferanse hvor de presenterte økonomiske tiltak som følge av de nye smitteverntiltakene.

Der kom det frem at kompensasjonsordningen til næringslivet forlenges, men med noen nye justeringer. For perioden november-desember vil kravet til omsetningsfall bli lempet på, fra 40 prosent i forrige periode, til 30 prosent. I tillegg vil maksimalt støttebeløp per bedrift/konsern blir redusert fra 20 millioner, til 15 millioner kroner for tomånedersperioden.

Prestegard reagerer blant annet på at det er satt et tak per konsern på til sammen 15 millioner kroner i støtte for november og desember.

– Det er en brøkdel av våre uunngåelige faste kostnader. Jeg forstår ikke logikken bak et slikt tak. Hvorfor blir ikke alle bedrifter behandlet likt uavhengig av om de er tilknyttet et større konsern eller ikke, spør han.

Restauranteier kaller tiltakspakken «forvirrende»: –Det viktigste for meg er at de ansatte blir ivaretatt dnPlus

Han sier de nå er tvunget til å sende ut permitteringsvarsler.

Regjeringen varslet under pressekonferansen at de fremdeles jobber med å utvikle lønnsstøtteordningen som har vært etterspurt av partene i arbeidslivet.

Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Den innebærer at staten da vil ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

– Hvor mange permitteringsvarsler?

– Det er mange, mange hundre.

– Over 500?

– Ja. Men vi må komme tilbake til det eksakte antallet om noen dager. Timingen er jo elendig nå like før jul, men vi har vært nødt til å gjøre dette nå. Det er utrolig trist, sier Prestegard.

Næringsdepartementet og finansdepartementet har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser.

Hotellkjeden Scandic driver vel 70 hoteller i Norge. Nå går selskapet til massepermittering.
Hotellkjeden Scandic driver vel 70 hoteller i Norge. Nå går selskapet til massepermittering. (Foto: Illustrasjonsfoto: Mikaela Berg)

Taper store summer hver dag

Scandic-sjefen sier den store utfordringen er at ingen i dag vet hvor lenge nedstengningen kan vare.

– Fra vi starter en permitteringsprosess tar det 24 dager til den får effekt. Hver dag med skjenkestopp og få gjester på våre hoteller, koster oss store summer. Vi trenger desperat forutsigbarhet og treffsikre ordninger som kan vare til pandemien er over. Per i dag har vi ingen lønnsstøtteordning eller en kompensasjonsordning som vil monne. Jeg håper jo dette kommer. Det haster virkelig å få dette på plass nå, sier han.

Scandic har per i dag rundt 4000 ansatte ved vel 70 hoteller i Norge, primært i storbyene.

– Er du redd mange av dem som nå blir permittert ikke kommer tilbake til reiselivet?

– Ja. Vi har hatt en veldig krevende høst med mangel på folk fordi vi har mistet så mye kompetanse gjennom pandemien. Så var vi i ferd med å komme opp i god fart igjen utover høsten. Og så kommer smellen. Jeg forstår godt at folk med generell kompetanse blir fristet til å søke seg til andre næringer, sier han.

Konkurrentene avventer

Begge Scandics hovedkonkurrenter i Norge, Thon Hotels og Petter Stordalen-eide Nordic Choice, avventer å varsle massepermittering.

– Vi avventer signaler om og hvordan lønnskompensasjon blir. Dersom ikke det er noe som avhjelper situasjonen betraktelig, må vi dessverre også permitter selv om det er det siste vi ønsker, skriver konsernsjef Torgeir Silseth i en sms til DN onsdag morgen.

– Også vi avventer det som kommer. Men det er klart at permitteringsvarsling også er på gang hos oss dersom ikke lønnsstøtteordningen ikke blir god nok, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

– Vi opplever voldsomt med avbestillinger nå og frem til over nyttår. Situasjonen er svært usikker nå, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.