Stavangerregionen var før oljeprisfallet det desidert mest lukrative hotellmarkedet i Norge. Nedturen har vært brutal. Losjiinntekten per rom er siden halvert grunnet både færre gjester og flere nye hoteller.

Men i sommer var optimismen tilbake. Både juli, august og september ble bedre både målt i belegg og priser enn tilsvarende måneder i fjor.

Ny smell

Men nå viser tallene for oktober fra Benchmarking Alliance at det på ny går bratt utforbakke. Belegget faller med 15 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Romprisen er ned 17,2 prosent. Dermed er nøkkelbegrepet revpar, der losjiinntekten deles på alle tilgjengelige rom, ned kraftige 29,6 prosent.

– Stavangerregionen er litt tilbake til det vi kanskje kan kalle normalen i oktober etter et meget bra tredje kvartal. Perioden fra juli til september bød på en vekst i revpar på 3,1 prosent, riktignok med god drahjelp fra oljemessen. Med 8,5 prosent vekst i antall solgte rom samlet i tredje kvartal var det flere, undertegnede inkludert, som antydet at man kanskje nærmet seg bunnen, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm, Hotel Consulting.

– Nå viser oktober 12,9 prosent nedgang i antall solgte rom. Ett hotell er ute av drift for renovering, men nye har jo kommet til de siste 12 månedene, så netto romtilførsel er positiv, sier han. 

Bedre i Bergen

Hittil i år er Stavanger ned 10,6 prosent i belegg og 10,8 prosent i rompris.

Tallene for oktober viser for øvrig at Bergen fortsatt gjør det bra og har den høyeste romprisen (1001 kroner uten frokost/moms) mens Oslo med Fornebu har det høyeste rombelegget (tett på 70 prosent).

Tromsø har høyest vekst i antall solgte hotellrom fra tilsvarende periode i fjor med pluss 11,9 prosent.

Les også:

Turistgebyr på trappene i EU

Turistgebyr på trappene i EU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.