Totalt ble januar en relativt god måned for hotellene i de største byene, ifølge tallene fra Benchmarking Alliance.

Ny topp i nord

Nok en gang er det hotellene i Tromsø som har sterkest vekst. Belegget, det vil si andelen rom som er utleid hver natt, økte fra sterke 70,1 prosent i januar i fjor til formidable 86,1 prosent i januar i år. Ingen andre byer er i nærheten; nestemann på listen var Gardermoen med et belegg på 64,4 prosent.

Tromsøhotellene klarte samtidig å øke romprisen (uten moms og frokost) med nær en hundrelapp til 1009 kroner, og topper dermed også den listen foran Oslo med en rompris på 966 kroner.

Når losjiinntekten deles på alle tilgjengelige rom, får vi nøkkeltallet revpar (revenue per available room). Revpar økte med hele 35,5 prosent i Tromsø i januar til 869 kroner. Også dette er et hav foran nummer to; Gardermoen med 596 kroner.

Stavanger sliter stadig tyngre

I 12 av de 13 største byene hadde hotellene økning i revpar. Stavanger er unntaket. Siden oljeprisfallet startet er revpar mer enn halvert. Mens Tromsø oppnådde revpar på 869 kroner i januar, hadde hotellene i Stavangerregionen kun 314 kroner i losjiinntekt per rom. Kun Molde, Haugesund og Kristiansand ligger lavere.

I januar 2013 var til sammenligning revpar i Stavangerregionen 672 kroner. 

– Årsaken er kort oppsummert fall i etterspørselen kombinert med vekst i tilbudet, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

–Det er flere rom å fylle, færre gjester som kommer og lavere priser, sier han.

Belegget i Stavanger-regionen var på 37,1 prosent i januar. Det vil si at i gjennomsnitt 63 av 100 rom sto tomme hver eneste natt. Her lå Kristiansand og Haugesund ørlite lavere.

Belegget i Stavanger ville vært enda lavere om det ikke var for at Radisson Blu Atlantic er stengt for totalrenovering.

–Det demper økningen i antall disponible rom, så her får man en ekstra smell når hotellet åpner igjen, sier Wiederstrøm til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.