Saken oppdateres

Aksjonærene i reiseselskapet Hurtigruten vil gi 55 millioner euro i lån, tilsvarende 541 millioner kroner, for å finansiere miljømessige oppgraderinger og for å bidra til videre vekst, skriver selskapet i en børsmelding onsdag.

Hurtigruten er eid av det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital, hotelleier og investor Petter Stordalen, og mediemannen Trygve Hegnar.

– Finansieringen demonstrerer den fortsatt sterke støtten Hurtigruten har fra aksjonærene, skriver selskapet i børsmeldingen.

Hurtigruten er ifølge seg selv, i midten av den største miljømessige omstillingen for cruiseskip i hele Europa.

Formålet med miljøoppgraderingene er å redusere selskapets CO2-utslipp med 25 prosent og nitrogenoksidutslipp med 80 prosent. Det skal selskapet gjøre ved å endre tre av fartøyene til batteridrevne hybridskip og ved å installere SCR-systemer (selektiv katalytisk reduksjon) på tre andre skip.

Pandemitaper

Hurtigruten er et av de norske selskapene som har slitt stort etter Koronapandemien traff Norge. Selskapet måtte kansellere og i lange perioder legge alle sine skip til havn. Samtidig ble 3000 ansatte permittert over natten.

Sommeren 2020 ble flere passasjerer og mannskap om bord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen koronasmittet, og rederiet fikk knallhard kritikk for håndteringen av smitten. Det endte også med politietterforskning og millionbot.

«Til tross for at skipet hadde flere opplysninger som tilsa smitte om bord, unnlot de å sette inn smitteverntiltak, varsle passasjerer, mannskap eller offentlige myndigheter om dette», skrev politiet i forelegget.

I første kvartal 2022 fortsatte selskapet å tape penger og hadde et samlet underskudd på 600 millioner kroner. Allikevel ser selskapet lyst på fremtiden.

– Selskapet ser god utvikling i billettsalget for flere av skipene. Det samlede billettsalget for 12-måneders perioden tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023 tilsvarer det samme nivået før pandemien.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.