I en børsmelding torsdag morgen skriver Hurtigruten at det fra 2. oktober kutter antall skip langs norskekysten til to. Disse skal gå mellom Bergen og Kirkenes, opplyses det.

«Med kun to skip i drift på norskekysten vil Hurtigrutens netto cash burn rate per måned være om lag 12 til 15 millioner euro, før arbeidskapital», skriver Hurtigruten i meldingen.

Cruisevirksomhet er en av bransjene som er blitt hardest rammet av koronakrisen. Hurtigruten skriver at torsdagens avgjørelse om å kutte i antall seilinger er gjort i samråd med Samferdselsdepartementet, og at de kommer på grunn av fortsatte reiserestriksjoner og karatenebestemmelser for innreisende.

Hurtigruten meldte også om kuttene i kysttrafikken til NRK forrige uke.

Fikk stryk i granskningsrapport

Hurtigruten har som kjent vært svært hardt vær. I midten av juli dro hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» på cruise fra Tromsø til Svalbard, og senere skulle det vise seg at skipet hadde koronasmitte om bord.

Hadsel kommune i Vesterålen fikk positiv prøve fra passasjeren onsdag 29. juli, og anmodet straks rederiet og Folkehelseinstituttet (FHI) om at alle passasjerer ble varslet. Imidlertid ble ingen av passasjerene på det første cruiset varslet.

Det førte etter hvert til at politiet ble involvert i saken, og en etterforskning ble opprettet. Det var snakk om mulige brudd på smittevern- eller straffeloven. Forrige uke ble det klart at granskningen gjennomført av DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm ga Hurtigruten stryk på flere punkter.

  • Hurtigruten Cruise as sin risikostyringsprosess har vært utilstrekkelig.
  • Hurtigruten iverksatte ikke tilstrekkelige risikoreduserende tiltak for testing av utenlandsk mannskap i Norge før påmønstring.
  • Reglene for karantenereglene ble praktisert uriktig.
  • Mistanke om smitte underveis i seilasene ble ikke fulgt opp, og covid-19 testing ble ikke gjennomført tidsnok.
  • Da Hurtigruten mottok positive prøvesvar den 31. juli tok det tid før krisehåndteringssystemet ble iverksatt.

Vil ha rask påtaleavgjørelse

Hurtigrutens skjebne ligger nå i hendene til førstestatsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark statsadvokatembeters. Det er han som avgjør påtalespørsmålet etter at politietterforskningen er gjennomført. Han håper det vil skje innen en måneds tid.

– Sist jeg pratet med politiet, så skulle de gjennomgå databeslag og den type ting, sa Fause til DN forrige fredag.

Etterforskningen gikk ved slutten av forrige uke inn i sin avsluttende fase.

– Det er flere utfall. Politiet undersøker også om enkeltpersoner kan straffes. Det ligger også i mandatet. Enten vil saken henlegges, eller det blir tiltale eller bøter for enkeltpersoner eller foretaksbot, sa Fause.

– Jeg håper saken kommer til oss så fort som mulig, det er greit å få til en rask påtaleavgjørelse, sa han.

Fredet konsernsjefen

På pressekonferansen i forbindelse med fremleggelsen av granskningsrapporten forrige uke ble Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam fredet av styreleder Trygve Hegnar.

– Konsernsjef Daniel Skjeldam er en utmerket mann til å sette i verk de nye tiltak som trengs for å få oss på bedre fote, sa han.

Konsernsjef Skjeldam beklaget selskapets håndtering av smitteutbruddet.

– Smitteutbruddet på MS Roald Amundsen var en alvorlig hendelse. Det rapporten beskriver er ikke bra nok. Det er ikke sånn Hurtigruten skal være. Jeg vil si unnskyld for at vi har feilet. Vi skulle håndtert karantene for utenlandsk mannskap annerledes. Vi skulle fulgt opp mistanken om smitte og iverksatt tiltak tidligere. Vi skulle informert raskere. Som øverste sjef i konsernet tar jeg ansvar for det som skjedde, sa Skjeldam i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.