Torsdag og fredag møtte Norsk sjøoffisersforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbundet ledelsen i Hurtigruten for en statusoppdatering.

Norsk sjøoffisersforbund forteller at de ansatte per i dag ikke vet noe mer enn resten av befolkningen.

– Det var egentlig en gjengivelse av pressemeldingene deres. De gjentok for oss at de skal ta vare på de ansatte. Vi fikk ikke vite noe mer enn offentligheten, sier seniorrådgiver Jens Folland i Norsk sjøoffisersforbund.

– Mener dere at deres medlemmer er blitt godt ivaretatt av Hurtigruten?

– Det velger jeg å ikke kommentere, svarer Folland.

Forbundet har i overkant av 100 medlemmer som jobber for Hurtigruten. Sjøoffiserene organiserer blant annen kapteinene.

Totalt har 41 ansatte og 22 passasjerer som var om bord MS «Roald Amundsen» bekreftet smittet av koronaviruset.

Tre separate møter

– Det stemmer at vi i Maskinistforbundet hadde møte på sentralt hold fredag. De ansatte har hatt jevnlige møter med lokalt nivå. Jeg har ingen andre kommentarer enn pressemeldingen. Det var et orienteringsmøte, sier forbundsleder Hege Merethe Bengtsson i Det norske maskinistforbund.

Hurtigruten hadde tre separate møter med de tre forbundene.

Bengtsson bekrefter at konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten var til stede på møtet. Hun viser til forbundets pressemelding for kommentarer til koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

«I forbindelse med smitte, og nå koronapandemien, har det vært svært viktig å sikre at våre medlemmer har et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Det har vært arbeidet både sentralt og gjennom våre tillitsvalgte lokalt for å få dette på plass. Det er derfor svært skuffende å se hvordan Hurtigruten, som arbeidsgiver, har håndtert dette, og satt de ansatte seilernes liv og helse i fare, og samtidig satt arbeidsplassene våre på spill», skrev forbundet i pressemeldingen 4. august.

DN har tidligere skrevet om tillitsvalgt Per Rydheim i Det norske maskinistforbundet som stilte spørsmål ved karantenereglene på Hurtigruten allerede i juni.

«Statusoppdatering»

Direktør for myndighetskontakt Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten forteller at hun deltok på møtene torsdag og fredag.

– Vi har jevnlige møter med de tillitsvalgte, men nå ønsket vi å tilby ledelsen i de ulike forbundene en statusoppdatering for hva som hadde skjedd på «Roald Amundsen», sier Bjørnflaten.

Innholdet i møtene vil ikke Bjørnflaten si noe om, bortsett fra at det var en statusoppdatering.

– Dette var først og fremst en orientering om status på torsdag og fredag. Det er foreløpig en del forhold vi ikke kan omtale.

– Vårt hovedfokus har vært å ivareta mannskapet og gjestene de dagene som har gått. Vi vil finne ut hvordan denne situasjonen kunne oppstå. For oss er det viktig å ha så god dialog med forbundene og de tillitsvalgte. Det hadde vi også under den første delen av koronasituasjonen, sier Bjørnflaten.

Politiet med databeslag

Mandag formiddag kunne Nordlys melde at politiet i Tromsø nå jakter etter elektroniske spor for å vurdere hvorvidt Hurtigruten som selskap – eller enkeltpersoner kan ha bidratt til brudd om bord på MS «Roald Amundsen».

Hurtigruten har derfor gitt politiet tilgang til sine servere.

Politiet i Tromsø har også avhørt en rekke personer i forbindelse med etterforskningen. Blant dem smittevernlegen i Hadsel kommune og en av skipslegene fra «Roald Amundsen».

– I avhøret har han gjennomgått sin bakgrunn, rutiner og organisering på skipet og hendelsesforløpet den ene uken han var påmønstret og i tjeneste, sa skipslegens advokat til DN torsdag.

Skipslegen har status som vitne.

Politiet vil ikke kommentere til avisen hva som har kommet frem i avhørene, men at de har snakket med sentrale personer i Hurtigruten.

Det pågår samtidig to eksterne granskninger av Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet. Det er DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm som står for granskningene.

Hemmelig møte med ordfører

Torsdag forrige uke møtte konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten også Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). Det melder Nordlys. Wilhelmsen er gift med Anne Marit Bjørnflaten, som er direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten.

Innholdet i møtet er foreløpig ikke kjent, men kommunalsjefen Mari Enoksen Hult i Tromsø kommune krever full åpenhet.

– Vi har snakket sammen om dette møtet, og ordfører vil komme med et skriftlig notat som beskriver innhold i samtalen. Det er viktig for oss å få kartlagt om det er informasjon fra dette møtet som har betydning for Tromsø kommune, sier Enoksen Hult til Nordlys. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.