Hurtigruten Group meldte mandag kveld om enkelte nøkkeltall for tredje kvartal 2022 og utvikling i bestillingene frem i tid gjennom en handelsoppdatering. Der kom det frem at reiselivskonsernet hadde inntekter på 195,3 millioner euro (like over to milliarder kroner) i løpet av kvartalet, og det er én prosent mer enn i samme periode i 2019, altså i perioden like før pandemien.

Hurtigruten deler få opplysninger om lønnsomheten i kvartalet, men offentliggjør et nøkkeltall kalt «normalisert EBITDA». Det kan best beskrives som et driftsresultat før alle engangshendelser og før avskrivninger, finans og skatt. Dette endte på 35,7 millioner euro (370 millioner kroner) i kvartalet.

Det er ukjent om det vanlige driftsresultatet (EBIT) i perioden var positivt eller negativt.

Kontanter renner fortsatt ut

Kontantstrømmen fra driften var derimot minus 6,8 millioner euro (minus 70 millioner kroner) i løpet av kvartalet.

Selskapet meldte for tre måneder siden at det hadde en tilgjengelig kontantbeholdning ved utgangen av juni på 26,2 millioner euro (270 millioner kroner med dagens kurs). Samtidig meldte Hurtigruten at det hadde fått tilgang på et aksjonærlån på 55 millioner euro (570 millioner kroner) fra hovedeieren, investeringsfondet TDR Capital i London. I oktober ble det kjent at dette lånet var oppjustert til 75 millioner euro (776 millioner kroner).

Tilgjengelige penger i juni pluss aksjonærlånet utgjorde altså i størrelsesorden én milliard kroner samlet.

I den ferske meldingen mandag står det derimot at Hurtigruten hadde tilgjengelig likviditet på 45 millioner euro (466 millioner kroner) ved utgangen av oktober 2022, altså et stykke inn i fjerde kvartal. Det vil si at kassen er tømt siden i sommer, dersom man legger til grunn at det er kommet inn et stort pengebeløp gjennom et lån fra aksjonærene i mellomtiden.

I meldingen står det at aksjonærene «har bekreftet at de fortsatt støtter selskapet og har indikert at de vil være villig til å vurdere å stille med ytterligere likviditet, om nødvendig».

Bedre booking i vinter

Hurtigruten kan vise til at samtlige skip langs norskekysten og ekspedisjonsskip i Norge og utlandet er tilbake i drift. For seksmånedersperioden oktober 2022 til mars 2023 har selskapet cirka seks prosent høyere fremtidig booking enn tilsvarende for tre år siden, på høsten 2019.

I 2023 venter Hurtigruten 40–50 prosent høyere inntekter enn i 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.