Hurtigruten har vært lammet av koronakrisen siden tidlig av mars, og i praksis har omtrent hele virksomheten ligget stille langs kysten. Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam (44) er på plass i Bergen i strålende sol for å markere første seiling fra Bergen til Kirkenes på mer enn tre måneder.
På akterdekket av MS «Finnmarken» slår han ut med armene.
– Det er ikke hver dag været er slik i denne byen. Jeg har bodd her i fem år, og vet jo det, sier Skjeldam, som en gang i tiden studerte på Norges Handelshøyskole (NHH).
Skipet satte kurs for Kirkenes tirsdag kveld klokken 21.30.
– Det er veldig deilig å være tilbake – både for besetningen og for meg. Vi kjenner på at dette er første kapittel i gjenopprettelsen. Samtidig er flere tusen ansatte permittert, og vi har ekstremt strenge reiserestriksjoner å forholde oss til, sier han.
I første omgang er det fire av 11 skip i den klassiske kystruten som settes i drift.
Ber om at tyskere får komme
Fredag kom regjeringen med oppdaterte reiseråd, og det ble samtidig klart at Norge tar imot turister fra nabolandene – men foreløpig ikke fra Tyskland. Reiselivet har protestert, og viser til at Tyskland har omtrent samme smittespredning som i Norge.
Hurtigruten fortviler over at de ikke kan ta imot bestillinger fra Tyskland nå – som er det klart viktigste markedet i utlandet.
– Vi har respekt for restriksjoner grunnet smittefare, men tyskere er ikke mer smittsom i Norge, enn i Danmark, sier Skjeldam.
Han legger til:
– Tyskland er et ekstremt viktig marked for hele norsk reiseliv, særlig om sommeren. Juni, juli og august ville ha blitt ekstremt mye lettere hvis man åpnet for Tyskland. Det at Danmark har åpnet opp for tyske turister, mener vi taler for åpning også i Norge.
Hurtigruten har et bortfall av inntekter for milliardbeløp i år, og nå forsvinner markedet fra Tyskland flere måneder frem i tid. Vanligvis er drøyt 40 prosent av inntektene fra Tyskland.
– Idet man åpner opp, tar det en stund før gjestene kommer. Det som er bekymringsfullt, er at tyske feriegjester nå kan reise til nesten 30 land i Europa, og de kansellerer norgesferien i september og oktober, fordi de ikke får klare svar fra norske myndigheter om de kan komme hit. Når regjeringen sier at det kommer et svar 20. juli, så holder ikke det. Vi trenger klarere signaler.
– Hva ville det ha betydd for Hurtigruten om de fikk komme nå?
– Vi kunne ha satt flere skip tilbake i drift og tatt flere ansatte tilbake fra permisjon. Denne krisen er skapt nesten utelukkende av reiserestriksjoner. Det er en etterspørsel fra Europa, og vi kunne ha kommet tilbake i mer normal drift med det tyske markedet, og det samme gjelder mange reiselivsbedrifter i Norge, sier Skjeldam.
Også Virke har reagert på at tyskerne ikke får komme til Norge i sommer. Nær 30 prosent av sommerturistene på Vestlandet er vanligvis fra Tyskland – men ikke i år.
Enn så lenge må Hurtigruten klare seg med gjester fra de nordiske landene – unntatt Sverige. Det er innført en rekke nye smitteverntiltak om bord, for å hindre at folk blir smittet eller sprer koronaviruset til andre passasjerer.
Første seilas har med rundt 200 passasjerer som skal reise hele eller deler av strekninger nordover mot Finnmark.
– Det er bare nordmenn og dansker om bord i dag. Vi kunne ha tatt mange flere, men det er ikke etterspørsel for oss til det akkurat nå, grunnet restriksjonene, sier Skjeldam.
Tyskere klare til å reise
Mathias Tewes hos den store tyske turoperatøren Wolters Reisen sier hans kunder er klare til å reise.
– Vi har flere tusen tyskere booket på gruppereiser og rundturer, som vi nå dessverre må kansellere på grunn av de norske reiserådene, sier han.
– De fleste tyske turoperatørene har kansellert reiser frem til 20. juli. Det er åpenbart at dette rammer mange norske reiselivsbedrifter. Og hvis vi ikke får et klart svar fra Norge før 20. juli, ja da vil det meste av sommeren være «gone», mener Tewes.
– Men hvis Norge åpner raskt nå, vil det være mulig å redde halve sommeren. Særlig for Vestlandet og for Hurtigruten vil det bety svært mye.
– Og hvis ikke, drar tyskerne til andre naboland?
– Ja. Norge er ikke uten konkurranse. Både Finland, Danmark og Island kan være gode alternativer. Men når det er sagt, vil de fleste helst til Norge. Naturmessig er det ingenting som slår Norge. Det er utvilsomt Skandinavias juvel for tyskere, sier Tewes.
– Er det forståelse i den tyske reisebransjen for at Norge ikke åpner for tyskere?
– Jeg vil vel si at det er forståelse for at også Norge, i likhet med Tyskland, åpnes sakte og forsiktig. Men Tyskland har lav smitte. Så det burde ikke være noen grunn til å nekte tyskere adgang, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.