Advokatfirmaet Wiersholm bekrefter at det er partner Jan Fougner i firmaet som skal lede granskningen av håndteringen av smitteutbruddet på Hurtigruten.

Fougner er en av Norges mest kjente arbeidsrettsadvokater.

I 2017 bisto Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og «MS Fridtjof Nansen» gjennom en lånefasilitet fra Eksportkreditt, med Giek, Citibank og DNB.

Nå skal advokatfirmaet altså bistå i den eksterne granskningen av smitteutbruddet om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen». DNV GL skal også granske hendelsen.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten ble orientert allerede onsdag 29. juli om at en av deres passasjerer hadde testet positivt for korona etter hjemkomst, men selskapet orienterte ikke om smitten før fredag 31. juli. Da ble det kjent at det var smitte om bord på ekspedisjonsskipet MS «Roald Amundsen» som går i cruisetrafikk mellom Norge og Svalbard blant annet.

Høyprofilert

– Det er Jan Fougner som har ansvaret for den. Vi vil uansett ikke uttale oss om en pågående granskning, sier ledende partner Morten Goller i Wiersholm til DN.

– Har dere fått noe tidshorisont på når den bør være klar?

– Jeg vet ikke, det er ikke jeg som håndterer det. Hva som er forutsetningene der, det vet jeg heller ikke, sier Goller.

Fougner er kjent for å ha blant annet ledet granskningen av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla samt bemanningsbyrået Adecco og selskapene Hydro, Yara og Unibuss.

Jan Fougner har ikke svart på DNs henvendelser om saken.

Ifølge Skjeldam ble han aldri orientert om FHIs anbefaling om å informere eksternt om smitten.

Forrige uke ble det kjent at Hurtigrutens driftsdirektør Bent Martini trer midlertidig til side under granskningen, uten at Hurtigruten har oppgitt noen konkret årsak. Han tiltrådte i stillingen i april i fjor.

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise as, og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse, uttalte konsernsjef Daniel Skjeldam i en uttalelse til pressen.

Martini var selv om bord på MS «Roald Amundsen» på ferie med familien på samme toktet som passasjeren som ble bekreftet smittet etter hjemkomst. Det er ikke avdekket smitte om bord på ekspedisjonsskipene MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen».

Kommersiell direktør Asta Lassesen i Hurtigruten er konstituert i rollen som driftsdirektør.

Politietterforskning

Smitteutbruddet etterforskes også av Troms politidistrikt for mulig brudd på smittevernloven.

«Det er av særlig interesse å få avklart hvorvidt mannskap om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp av MS «Roald Amundsen» til Tromsø havn fredag 31. juli», har politidistriktet tidligere opplyst i en pressemelding.

69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet.

Så langt har det blitt avdekket koronasmitte hos 41 av de 158 mannskapene om bord på MS «Roald Amundsen», mens 21 av gjestene på de to seilasene med skipet har testet positivt. 33 av de smittede ansatte er fra Filippinene. Skjeldam har innrømmet at det har vært svikt i oppfølgingen av utenlandsk mannskap og karanteneregler, og at det er avdekket flere brudd på interne prosedyrer på MS «Roald Amundsen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.