– Dette handler om å rendyrke våre to virksomhetsområder, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.
– Vi startet i 2021 med å etablere Hurtigrutens norske virksomhet og ekspedisjonssatsingen i resten av verden i to separate operasjonelle selskaper. Da ble deler av Hurtigruten Expeditions flyttet til Hamburg og London. Nå tar vi dette et steg videre, sier han.
Hurtigruten med stortap i fjerde kvartalSkiller lag
Nå blir en rekke av fellesfunksjonene som har ligget i gruppen flyttet ned og inn i de to virksomhetsområdene – og en ny konsernspiss blir etablert på toppen.
– Hurtigruten i Norge driver nå åtte skip, og det er enorme muligheter for videre vekst. Jeg er ganske sikker på at vi om få år vil ha 12 skip her, alle med norsk mannskap. Dette selskapet skal ledes fra hovedkontoret i Oslo. Så slår vi sammen ledergruppene til Hurtigruten Group og Hurtigruten Expeditions til en ny kombinert ledergruppe i Hurtigruten Expeditions Group med base i London, sier Skjeldam.
Ekspedisjonsvirksomheten til Hurtigruten er internasjonal, 99 prosent av gjestene og 80 prosent av mannskapet er utlendinger, ifølge Skjeldam.
– Målet er å bygge dette opp til å bli et stort og globalt selskap. Og tilgangen på den kompetansen vi trenger er større i London, sier han.
Skjeldam understreker at det blir viktig å klargjøre de to merkevarene, altså den norske og den internasjonale virksomheten.
– Det vil bli en tydeligere forskjell, så sånn sett kan du si at de to skiller lag. Det handler om å rendyrke særegenhetene der Hurtigruten i Norge, som har vært min baby siden jeg kom inn i selskapet i 2012, har utviklet seg til å bli norskekystens Orientekspress mens ekspedisjonsselskapet er globalt med et betydelig høyere prisnivå. Og det blir kun min rolle som konsernsjef som vil være overgripende i den nye strukturen, sier Skjeldam.
Den nye overgripende funksjonen, som Skjeldam er styreleder for, blir altså et holdingselskap hvor alle de tre selskapene (Hurtigruten Expedition Group, Hurtigruten Norge og Hurtigruten Svalbard) inngår. Denne vil fortsatt være norsk og med adresse Oslo.
Rekordsvak krone gir turistboomKlargjøres for børs?
Skjeldam flytter med familien til London til høsten for å komme tettere på ekspedisjonssatsingen.
– Mye kan gjøres remote, men jeg tror at det er viktig for å lykkes å være tett på, ja. Men det viktig å understreke at det kun er ledelsen av det strategiske eierskapet som nå vil ligge i London. Hurtigruten Norge skal fortsatt drives og utvikles fra Norge med Hedda Felin som sjef, sier han.
– Men det vi gjør bereder grunnen for en struktur som vil se annerledes ut fremover.
– Og bereder også grunnen for en børsnotering av et rendyrket Hurtigruten Norge?
– Nå skal vi bruke tid på å videreutvikle de to virksomhetene separat, men jeg utelukker ikke at det på sikt også kan bli aktuelt å børsnotere Hurtigrutens norske virksomhet, ja.
Hurtigruten, som til sammen har cirka 3300 ansatte, eies av det London-baserte oppkjøpsfondet TDR Capital (80,8 prosent), Petter Stordalens Strawberry Equities (11,5 prosent) og Trygve Hegnars Periscopus med 4,9 prosent.
Selskapets ekspedisjonsvirksomhet omfatter nå åtte skip. Selskapet selger cruiseturer til en rekke destinasjoner over hele verden – fra Antarktis til Alaska og Grønland – med et høyt prisnivå. Eksempelvis koster et nidagers ekspedisjonscruise til Galápagosøyene med tre dager på fastlandet inkludert Machu Picchu fra 102.000 kroner og oppover per person. Flybilletten dit kommer i tillegg.
Hurtigruten Norge har også åtte skip der syv går i kysttrafikken mellom Bergen og Kirkenes mens det åttende skal kjøre de helkommersielle seilingene Svalbardekspressen (tur-retur Bergen) og Nordkappekspressen fra Oslo med oppstart i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.