Torsdag ettermiddag har Hurtigruten lagt frem resultatene for årets tredje kvartal – perioden fra juli til september i år.
Konsernets underskudd før skatt i tredje kvartal endte på 66 millioner euro, tilsvarende 663 millioner kroner.
For årets ni første måneder under ett er underskuddet før skatt på 1,9 milliarder kroner.
Har trukket finansiering
Allerede tidlig i november i år ble det kjent at driften i Hurtigruten gikk med betydelig tap også gjennom siste del av sommersesongen. Selskapet meldte i forkant av en refinansiering av deler av gjelden at driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) var på minus en kvart milliard kroner i tredje kvartal, tynget av ekstraordinære kostnader for en ny start på vei ut av pandemien.
Nå er flere detaljer fra regnskapet i kvartalet blitt kjent:
- Egenkapitalen ved utgangen av september var minus 293 millioner euro, vel 2,9 milliarder kroner.
- Kontantbeholdningen var 73 millioner euro, eller 733 millioner kroner, ned fra 900 millioner kroner tre måneder tidligere.
- Netto rentebærende gjeld var drøyt 13,7 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, sammenlignet med cirka 9,9 milliarder kroner ved utgangen av 2019.
Via kommunikasjonsavdelingen sier konsernsjef Daniel Skjeldam følgende om utviklingen:
– Kvartalet er naturlig nok preget av korona fordi internasjonale gjester ikke fikk lov til å reise før siste uken i juni, noe som gjorde forhåndssalget begrenset. I tillegg hadde vi syv av 14 skip i drift i det meste av kvartalet, vi bygget opp virksomheten på land, inkludert salg og markedsføring, grunnet forhåndssalg for 2022 og 2023, som nå er på «all-time high», sier Skjeldam.
I november har selskapet forsøkt å få investorer til å tegne seg i et såkalt «grønt obligasjonslån». Det ble aldri spesifisert hvor mye gjeld Hurtigruten ønsket å hente i kapitalmarkedet. Forrige uke kom derimot kontrabeskjeden om at Hurtigruten skroter planene. Av den korte meldingen fremgikk det at selskapet ikke mente betingelsene for obligasjonslånet var gode nok.
Gjelden har økt gjennom pandemien, samtidig som hovedeieren, det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital, har bidratt med ny finansiering gjennom et lån på 75 millioner euro i kvartalet.
Ser bedring i booking
Hurtigruten meldte tidlig i november at bookingen for ekspedisjonscruise i Norge og utlandet neste år var bedre enn nivået i fremtidig booking for tilsvarende tidspunkt to år tilbake, før pandemien slo til.
De siste ukene har koronasmitten økt og restriksjoner blitt flere internasjonalt, særlig på kontinentet i Europa. DN skrev denne uken at etterspørselen av flyreiser til utlandet gjennom reiseportalen Finn.no Reise har falt kraftig de siste ukene.
DN har spurt Daniel Skjeldam om når selskapet igjen venter et positivt driftsresultat (ebitda-resultat).
Gjennom eposten svarer han:
– Vi venter at første kvartal neste år er noe påvirket av korona, men andre kvartal vil mest sannsynlig bli første kvartal med et normalt belegg, omsetning og ebitda-resultat.
– Hvordan er bookingen påvirket av nye restriksjoner internasjonalt?
– Vi har ikke sett vesentlig påvirkning i salget fra andre kvartal 2022, men vi ser noen mindre og ubetydelige effekter i første kvartal 2022.
– Trenger Hurtigruten tilførsel av ny egenkapital for å redusere gjeldsgraden?
– Vi har en solid finansiell posisjon, med 122 millioner euro i tilgjengelig likviditet. Vi har sterk støtte fra alle våre finansielle støttespillere, sier Skjeldam.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.