I en pressemelding opplyser politiet i Troms at Hurtigruten, kapteinen og den ene skipslegen straffes med bøter etter etterforskningen av koronasmitte på Hurtigrutens skip i Tromsø sommeren 2020.
Advokat Berit Reiss Andersen som representerer Hurtigruten sier at hun og selskapet nå skal sette seg inn i detaljene i forelegget.
– Dette er et komplisert saksforhold, som reiser en rekke rettslige utfordringer. Derfor skal vi bruke helgen og de neste dagene på å gå gjennom detaljene i forelegget, og hva det betyr for selskapet, sier Andersen og legger til:
– Vi kommer tilbake med flere kommentarer når vi og styret i Hurtigruten Coastal AS har konkludert.
Styreleder i Hurtigruten, Trygve Hegnar, sier til DN at han ennå ikke har satt seg inn i boten.
– Vil dere anke?
– Det kan jeg ikke svare på. Det skal vi se på seriøst og grundig, sier Hegnar.
Koronasmitte
Politiet skriver i pressemeldingen at Hurtigrutens MS Roald Amundsen var på to seilaser fra Tromsø og rundt Svalbard i juli 2020. Etter ankomst til Tromsø fredag 31. juli på den andre seilasen, ble det påvist koronasmitte blant mannskap og passasjerer.
– Samme helg startet politiet etterforskning for å se om Hurtigruten som selskap, eller personer i rederiet eller på skipet, skulle ha iverksatt tiltak for å redusere risiko for videre smitte av korona ved anløp Tromsø. Politiet har etterforsket saken for å avdekke om noen har gjort noe som er straffbart, sier politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen i Troms politidistrikt, som har ledet etterforskningen.
Politiet har gjennomført en rekke avhør og har i tillegg gjennomgått dokumentasjon fra blant annet Folkehelseinstituttet, Universitetssykehuset Nord-Norge og Kystverket under etterforskningen.
Hard kritikk
I månedene etter smitteutbruddet haglet kritikken mot både Hurtigruten og selskapets sjef, Daniel Skjeldam. Konsernsjefen ble anklaget for både å holde tilbake informasjon, samt gi mangelfulle svar på kritikken av selskapets håndtering til offentligheten.
Hurtigrutens egen interngranskning konkluderte i september 2020 med at selskapet sviktet på flere alvorlige punkter når det kom til smittevern og risikostyring. Myndighetskontakt Stian Grøthe i Sjømannsforbundet var kritisk til interngranskningen og mente at den ikke frikjente toppledelsen. Til DN sier Grøthe at dagens bot understreker alvoret i saken.
– Da vi påpekte det så tungt som vi gjorde var det to grunner til det: Situasjonen for ansatte og passasjerer og få ledelsen i selskapet til å erkjenne ansvar, noe som må til for å gå videre og lære. Jeg både håper og tror at Hurtigruten har tatt stor lærdom av det, og at både ansatte og passasjerer kan føle seg trygge. Vi har i dag ingen grunn til å tro noe annet, sier han.
Hadde opplysninger
Politiet viser i meldingen til at Hurtigruten hadde flere uavhengige opplysninger som tilsa at det var smitte om bord, blant annet et varsel fra smittevernlegen i Hadsel. I tillegg anbefalte Folkehelseinstituttet at passasjerer ble varslet.
«Til tross for dette unnlot rederiet å sette inn smitteverntiltak, varsle passasjerer, mannskap eller offentlige myndigheter om dette», konstaterer politiet.
– Hvis rederiet hadde hatt på plass det sikkerhetsstyringssystemet som de etter loven skal ha, så burde summen av den informasjonen som rederiet satt på ha ført til tiltak, varsling og bedre oppfølging for å redusere risiko for videre smittespredning, sier politiadvokat Ellingsen i pressemeldingen fredag.
Konsernsjef uskyldig
Politiet skrivet i pressemeldingen at for andre enkeltpersoner i rederiet, konsernsjef Daniel Skjeldam og driftsdirektør, samt for skipslegen på første seilas, er det ikke grunnlag for personlig straffansvar og saken er henlagt for deres del.
– For disse er straffesaken avgjort med henleggelse etter bevisets stilling. Dette er i praksis det samme som en frifinnelse i retten, og de skal behandles som uskyldige, sier konstituert statsadvokat Jørn Bremnes hos Troms og Finnmark statsadvokatembeter, som har påtaleavgjort saken.
Den aktuelle kapteinen ilegges en bot på 30.000 kroner for manglende varsling om mulig smitte til norske myndigheter.
DN har vært i kontakt med advokat Arnt Angell som representerer kapteinen.
– Jeg har ikke fått snakket med ham ennå, håper å få gjort det i løpet av formiddagen, sier Angell.
Skipslegen på andre seilas ilegges en bot på 40.000 kroner for mangler ved yrkesutøvelsen som helsepersonell, samt manglende varsling til norske myndigheter, skriver politiet.
Advokat Anders S. Amundsen representerer skipslegen som var om bord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen. Amundsen forteller at skipslegen nekter straffskyld.
– Han stiller seg uforstående til siktelsen og nekter straffskyld, sier Amundsen.
DN har vært i kontakt med Hurtigruten som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.