Fire ansatte ved Hurtigruten er fredag innlagt på sykehus etter et koronautbrudd på skipet MS Roald Amundsen, ifølge universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

I den ene pressemeldingen tidligere fredag ble det opplyst at det var tre utenlandske statsborgere og til daglig mannskap på Roald Amundsen eid av Hurtigruten Group som var lagt inn. Fredag ettermiddag meldte sykehuset at en person til var innlagt.

337 i karantene

Skipet ligger for tiden ved kai i Tromsø.

Nå er 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer, altså 337 personer, satt i karantene. Det melder Dagbladet.

Skipet er nå isolert, og alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet. Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst, ifølge Hurtigruten.

– Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten i en pressemelding fredag.

Ingen symptomer

De fire Hurtigruten-ansatte som er koronasmittet og innlagt på sykehus ble på forhånd sjekket av tre uavhengige leger. Ifølge Ege hadde ingen av de fire symptomer på korona.

– Skipet har vært på en ukes lang tur fra Svalbard til Tromsø. Underveis var det ingen om bord som hadde symptomer – hverken gjester eller mannskap. Fire av mannskapet ble i en periode satt i isolasjon. Dette var på grunn av mistanke om annen sykdom, det forelå altså ingen tegn på korona, sier Ege fredag kveld.

- Dersom man har sykdomstegn blir man satt i isolasjon uansett.

Krisestab på plass

– Vi har hatt krisestab fra kokken 12 etter utbrudd på Roald Amundsen. Vi stiller alle våre ressurser overfor hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak. Det viser at dette er skjørt. Og vi må holde avstand, vaske hender og hoste i armkroken, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen til Nordlys.

Hurtigruten skriver i en pressemelding at besetningsmedlemmene «ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på Covid-19». Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble likevel begge rutinemessig testet, skriver selskapet.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier Ege.

I pressemeldingen fremgår det også Hurtigruten har foretatt daglige kontroller alle gjester.

– At disse tre tilfellene ble oppdaget og isolert tidlig, selv uten symptomer på Covid-19, viser at disse tiltakene fungerer, sier Ege i pressemeldingen, som kom før det fjerde tilfellet ble kjent.

– Blir vant til lokale smitteutbrudd

Økonomiprofessor Kåre Sandvik ved Universitetet i Sørøst-Norge er ikke veldig bekymret for at koronautbruddet vil ha store konsekvenser for Hurtigruten. Det vil være avgjørende hvordan situasjonen håndteres og hvor flinke de er på smittesporing, sier han til DN.

– Nå er tross alt cruiseskipene flinke til å overholde smittevern og sosial avstand. Hurtigruten har 30 prosent redusert belegg, så de har plass nok til å ivareta smittevernreglene, sier han.

– Dersom det blir et større utbrudd vil det så klart kunne få en alvorlig effekt på omdømme og markedets tillit. Worst case må Hurtigruten stenge ned igjen, men det virker som at Hurtigruten og helsemyndighetene har kontroll på situasjon og gjør alt for å normalisere, sier Sandvik.

Han sier det i hovedsak er eldre og tyske turister som gjester Hurtigruten nå, og poengterer videre at de generelt er flinke til å overholde smittevernsreglene.

– Jeg tror definitivt ikke dette er spikeren i kisten for Hurtigruten. Fremtidsutsiktene ser bra ut. Bookingene for 2021 er bedre enn på samme tidspunkt i fjor. Trenden internasjonalt peker på at man vil få større etterspørsel etter reiser med små cruiseskip som Hurtigruten. Koronasituasjonen vil også kunne øke etterspørselen etter Hurtigruten i de store cruisemarkedene som Tyskland og UK fremover, sier Sandvik.

Laget en egen krisepakke

Pengene har siden mars rent ut for Hurtigruten. De permitterte 3000 ansatte da Norge stengte ned i vår, og satte alle skipene til kai. I juni startet selskapet opp igjen med noen seilinger.

I starten av juni hentet Hurtigruten 1,1 milliarder kroner i et kriselån, både for å redde de 3000 permitterte ansatte og for å unngå ringvirkninger langs hele kysten.

– Tiden begynte å renne ut og vi måtte lage vår egen krisepakke, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

«Krisepakken» har en rente på 11 prosent, som det betrakter som en dyr, men nødvendig løsning. Pengene kommer gjennom opptak av et lån i det internasjonale finansmarkedet, og sikrer selskapet likviditet ut 2021, ifølge pressemeldingen.

– Jeg har «ståltro» på at markedet kommer tilbake. Vi har kjempebra bookinger for 2021. Mer enn vi hadde på samme tid for ett år tilbake, sa Skjeldam til DN i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.