I 2017 kom to millioner turister til Island og deres 340.000 innbyggere, en femdobling av nivået for seks år siden, ifølge Sveriges Radio. Selv om turismen til sagaøya genererer gode inntekter, er det også blitt diskutert hvilken belastning industrien har på øyas natur.
Blant annet har det blitt diskutert å øke turistskattene. Nylig tok det islandske næringsdepartementet kontakt med sine norske kolleger for å få en oversikt over hvilke skatter og avgifter Norge pålegger sine besøkende.
Påpeker omstridt Nordkapp-avgift
Henvendelsen ble sendt i september.
– Koalisjonsavtalen mellom de tre regjeringspartiene slår fast at regjeringen ser etter å utforske alternative typer turistrelaterte avgifter i samarbeid med turistindustrien, et arbeid som er pågående. Norge var et av landene som ble valgt å sammenligne seg med, ut ifra Norges tilsvarende stilling som turisdestinasjon, skriver Sunna Thordardottir, rådgiver i det islandske industri- og innovasjonsdepartementet, i en epost til DN.
Hun forfattet også brevet til de norske myndighetene, der islendingene ba om en skatteliste med fordeler og ulemper til hver av dem.
I sitt svar lister Næringsdepartementet opp flere avgifter, deriblant flyavgiften på 88 kroner og miljøavgiften til Svalbard på 150 kroner. De skriver ellers at flere offentlige plasser har fri inngang, men fremhever et særskilt unntak:
«Nordkapp er et spesialtilfelle. Her innkreves det en inngangsbillett, som må betales for å få tilgang til klippen/hovedattraksjonen. Avgjørelsen for å innføre en slik skatt var svært omstridt (og er det fortsatt …), ettersom Norge har en allemannsrett, som Island», skriver departementet i svaret.
Allemannsretten er knyttet til loven om friluftsliv, som sikrer rett til ferdsel og opphold i naturen. Organisasjonen Norsk Friluftsliv, som omfatter 16 frivillige organisasjoner med 940.000 medlemmer, sa til NRK i februar at de mente at Nordkapp-avgiften på 270 kroner var lovstridig.
Positiv til økning
Thordardottir skriver til DN at den islandske turistskattene foreløpig begrenser seg til en romavgift på 300 islandske kroner, samt at høyere parkeringsavgifter er blitt innført flere steder.
Hun svarer ikke på hva hun mener om svaret fra sine norske kolleger, eller om de islandske myndighetene ser et behov for at turismen til landet går noe ned på grunn av den store tilstrømmingen.
Turistminister Thordis Gylfadottir har derimot uttalt til Sveriges Radio at turistene må belage seg for å betale mer for sine opphold.
–Turistveksten er utrolig. Vi har en sårbar og unik natur som vi må beskytte. Jeg tror turister gjerne vil betale en liten sum for at de kan se og oppleve naturen på en god måte, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.