– Det var et par steder som overrasket og som gikk bra, og så var det noen der jeg fikk vondt i magen.

Det sier Bo Vivike, medeier og daglig leder i R.E.N. Group, som har ni utesteder og restauranter i Oslo.

Fredagskvelden var preget av de nye restriksjonene i Oslo-området, som kom denne uken etter at det ble påvist omikronsmitte etter et julebord i Oslo. Blant reglene som nå gjelder, er at alle gjester må registreres, det må være sitteplass til alle, og det er kun bordservering av alkohol.

– Vi har en restaurant hvor det var 100 gjester booket, og det falt til 20, sier Vivike.

– Jeg vil tippe at omsetningstapet var på mellom 10 og 80 prosent, avhengig av hvilken type sted. Bar og mingling fungerer dårlig med de nye restriksjonene, og det er de stedene som blir truffet hardest.

R.E.N. Group har fått mange julebord-kanselleringer etter de nye koronatiltakene.

– Jeg skjønner at folk er nervøse, men det er ikke farlig, så lenge man følger reglene, sier Vivike.

– Vi vegrer oss veldig for å permittere før jul, men det er noen av stedene vi må vurdere det. Vi får se litt på erfaringene fra denne helgen og ta en vurdering neste uke.

Han ber myndighetene komme raskt på banen med å signalisere støtteordninger, slik at bransjen tør å holde på ansatte.

Får dramatiske meldinger

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke forteller at han har fått dramatiske meldinger fra flere medlemmer.

– De er gråere i ansiktet nå enn de var 12. mars 2020, sier han, og viser til den forrige nedstengningen.

Han viser til at det særlig er serverings-, kultur- og reiselivsbransjen som rammes hardt nå.

Han påpeker at det ikke er tiltakene som direkte virker inn. Selv om samfunnet ikke er nedstengt, har tiltakene en psykologisk effekt som gjør at folk er forsiktige med å bestille, mener han.

– Fortvilte

Karl-Henning Svendsen, daglig leder i utelivskonsernet Noho Norway, forteller også om store variasjoner i omsetningstap de ulike stedene. Noen steder tapte de 30 prosent fredag, målt mot fredag forrige uke, mens andre steder så en nedgang på 70 prosent.

– I gjennomsnitt ligger vi på 50 prosent nedgang mot forrige fredag, sier Svendsen.

Han sier at det sitter langt inne å sende permitteringsvarsel rett før jul.

– Jeg jobbet selv i går, og snakket med de ansatte. Mange har fått økte bokostnader, høyere strømregning, i tillegg til usikkerhet om de har jobb. De er fortvilte, sier han og understreker:

– Av bedriftshensyn er det en «no-brainer», jeg må permittere halvparten av staben. Flere steder i går hadde vi flere ansatte på jobb enn gjester. Men fra et menneskelig perspektiv har jeg ikke lyst til å permittere.

– Norge er ikke stengt ned

Svendsen ber næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) komme på banen.

Han har en klar beskjed:

– De sa at det var vanlige folks tur, og det er vanlige folk som jobber hos oss. Det er tre uker til julaften, nå håper jeg regjeringen stiller opp.

Fredag møtte Vestre lederne i LO, Virke og NHO for å høre deres innspill og vurderinger av smittesituasjonens påvirkning på næringslivet. Vestre skriver i en epost til DN lørdag kveld at de fortløpende vil vurdere nye tiltak.

– Jeg forstår veldig godt at mange nå bekymrer seg for situasjonen og ønsker trygghet for økonomi og arbeidsplasser. Det er mye penger igjen i den kommunale kompensasjonsordningen som raskt kan komme til nytte for bedrifter som sliter, skriver Vestre.

Fredag møtte næringsminister Jan Christian Vestre (midten) LO-leder Peggy Hessen Følsvik (til venstre) og NHO-sjef Ole Erik Almid (til høyre) for å høre deres innspill og vurderinger av smittesituasjonens påvirkning på næringslivet.
Fredag møtte næringsminister Jan Christian Vestre (midten) LO-leder Peggy Hessen Følsvik (til venstre) og NHO-sjef Ole Erik Almid (til høyre) for å høre deres innspill og vurderinger av smittesituasjonens påvirkning på næringslivet. (Foto: Elin Høyland)

Han oppfordrer folk til å bidra til å holde økonomien i gang.

– Norge er ikke stengt ned, påpeker han.

– Følg smittevernreglene og bruk lokale kaféer, restauranter, barer, butikker, kultursteder med mer. Og så må de som fortsatt ikke har vaksinert seg, få ut fingeren. Det er den aller mest effektive måten å komme ut av dette på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.