I takt med økt koronasmitte og nedstengning i flere byer, faller hotellbelegget til nye bunnivåer.

Den børsnoterte hotellkjeden Scandic melder tirsdag at det gjennomsnittlige hotellbelegget i november endte på rundt 20 prosent på grunn av lav etterspørsel i alle markeder. Til sammenligning var belegget på 36 prosent i tredje kvartal og 33 prosent i oktober.

Jens Mathiesen er konsernsjef i Scandic Hotels
Jens Mathiesen er konsernsjef i Scandic Hotels (Foto: Scandic Hotels.)

Verst i hovedstedene

Scandic vurderer at hotellindustriens losjiinntekt per tilgjengelige rom, såkalt revpar, har sunket med mellom 68 og 74 prosent i de nordiske landene i november.

«Situasjonen er spesielt alvorlig i hovedstedene, hvor belegget er under en tredjedel av det er normalt. Scandic forventer et svært lavt aktivitetsnivå i desember, og gjennomsnittlig belegg for fjerde kvartal forventes å være 20–25 prosent,» skriver selskapet i en børsmelding og legger til at kjeden tror det vil ta mange år før revpar og belegg kommer tilbake til nivåene før koronautbruddet.

Kutter i leieutgiftene

Scandic kuttet tidligere i høst i innbetaling av leie for hotellene for å presse utleierne til nye og gunstigere leieavtaler. «Så langt har forhandlingene resultert i avtaler om redusert husleie samt tilbud om husleiereduksjoner fra utleierne på totalt cirka 500 millioner svenske kroner. De avtalte og tilbudte husleiereduksjonene dekker til sammen rundt 20 eiendomseiere, og gjelder hovedsakelig for 2020-2022», skriver Scandic.

Men det er ikke nok. Selskapet skriver at «gitt det meget svake markedet er det nødvendig med ytterligere justering av leiekostnadene». Og at «for mange hoteller overstiger leiekostnaden for øyeblikket hotellets totale omsetning, noe som selvfølgelig ikke er bærekraftig. I dagens markedssituasjon er det lite sannsynlig at nye leieavtaler vil bli signert eller at eksisterende leieavtaler utvides med mindre vilkårene er tilpasset det lave aktivitetsnivået.»

Næringen har gått fra krise til katastrofe – slik har du aldri sett hotell-legendene
Medfølelse med et tomt hotellrom? Ja, det er mulig.
02:31
Publisert:

Scandic opplyser at selskapet siden koronautbruddet har redusert arbeidsstyrken med rundt 80 prosent tilsvarende mer enn 8000 ansatte gjennom en kombinasjon av omfattende oppsigelser og permitteringer og at konsernets kostnadsbase eksklusiv husleie er halvert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.