De siste to-tre årene har den kinesiske turistveksten til Norge vært meget sterk. Kina er det tredje største utenlandsmarkedet for hotellene i juni etter Tyskland og USA.

Men i år svikter kinesiske turister norske hoteller.

Kinesere tilbrakte til sammen 72.500 døgn på norske hoteller i juni i år. Det er en nedgang på 15,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte torsdag.

Første halvår er nedgangen i antall kinesiske gjestedøgn på ti prosent.

Utenlandske gjestedøgn, og da særlig fra asiatiske land, går tydelig ned fra i fjor. Junitallene viser en samlet nedgang på 3,6 prosent.

Handelskrig skaper usikkerhet

Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, sier stagnasjonen fra de asiatiske markedene ikke er et særnorsk fenomen.

– Blant annet har finnene en tilbakegang på 24 prosent i juni. Det meldes også om en nedgang til alle oversjøiske markeder fra Kina og Korea, som for eksempel til Australia og USA, sier hun.

Ifølge Per Holte, Innovasjon Norges markedsspesialist i de asiatiske markedene, skyldes turistsvikten først og fremst en utstrakt forsiktighet blant kinesiske forbrukere på grunn av handelskrigen med USA, en svekkelse av kinesisk valuta og usikkerhet på børsen.

– En annen faktor er at kombinasjonsturer til Russland og Skandinavia har sviktet på grunn av høyt prisnivå i Russland som et resultat av fotball-VM, sier han.

Per Holte i Innovasjon Norge (i midten) forklarer turistsvikten fra Kina med blant annet handelskrigen med USA. Her sammen med reiselivsdirektør Bente Bratland Holm (til venstre), Kari Traa og den kinesiske superstjernen Wang Yuan da han laget musikkvideo i Myrkdalen ved Voss i vinter.
Per Holte i Innovasjon Norge (i midten) forklarer turistsvikten fra Kina med blant annet handelskrigen med USA. Her sammen med reiselivsdirektør Bente Bratland Holm (til venstre), Kari Traa og den kinesiske superstjernen Wang Yuan da han laget musikkvideo i Myrkdalen ved Voss i vinter. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)

Likevel mot rekord

Til tross for svikten fra Asia, understreker Bente Bratland Holm at alt tyder på at sommersesongen likevel i sum gir god vekst for hotellbransjen.

– Tallene for mai og juni viser samlet en vekst i antall norske gjestedøgn på seks prosent. Antall utenlandske gjestedøgn økte med to prosent. Mye tyder på at dette blir den femte sommersesongen på rad med god vekst fra utlandet, sier hun.

Av de større markedene, er veksten særlig sterk fra USA med pluss 20 prosent i juni.

– Så langt viser tallene fra SSB at våre prognoser for sommersesongen stemmer. Det fantastiske sommerværet på Østlandet bidro nok også sterkt til at nordmenn valgte å reise hit, men sviktet Nord-Norge. Vi registrerer at veksten fra utlandet fortsatt er konsentrert i Oslo, Vestlandet og Nord-Norge, noe som betyr at presset på utsatte områder fortsetter også i år, sier Bente Bratland Holm.

Takket være finvær og åtte prosent flere norske gjestedøgn på hotellene i Sør-Norge, viser junitallene for hotellene totalt en vekst på 3,6 prosent, ifølge SSB.

Provisjoner provoserer

Kinesiske turister er blitt en viktig inntektskilde for en rekke norske bedrifter. I fjor shoppet kinesiske turister momsfritt for hele 250 millioner kroner i Norge, ifølge DNs beregninger og tall fra Global Blue Norway.

DN har i sommer satt søkelyset på reiseselskaper og turguider som krever provisjoner fra norske butikker for å markedsføre disse overfor turistgruppene. Provisjonen er gjerne en andel av det butikken selger for til guidens turistgruppe. Økonomiprofessor Tina Søreide uttalte at praksisen utgjør et stort problem for turistnæringen.

Noen butikkeiere nekter å betale, og mener de går glipp av hele busslass med turister – og store summer. Andre mener markedsføringssamarbeid med reiseselskaper og -guider er en naturlig del av turistnæringen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hareide i ekteskapstrøbbel
Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i DN, forklarer hvorfor et ekteskap har skapt trøbbel for KrF.
01:45
Publisert: