– Dette er virkelig fantastiske nyheter for oss, sier hotelleier Kjetil Smørås i Bergen når DN informerer ham om at regjeringen åpner for at turister fra de fleste landene i Europa kan få komme hit uten å måtte gå i karantene fra 15. juli.

– Det har vært så mye usikkerhet. Åpningen vil bety enormt mye for sensommeren selv om det nok vil ta litt tid før åpningen blir absorbert ute i markedene. Men det gir oss et håp om at vi klarer å nå break-even også etter at den norske fellesferien er over, sier han.

– Det ser skrint ut i ordrebøkene etter fellesferien?

– Ja. Men vi har fortsatt en del bestillinger fra utlandet som ikke er kansellert og som nå trolig blir realisert. Dessuten regner vi med at også en del bestillinger som er kansellert nå blir reaktivert, sier Smørås.

Hotelleier Kjetil Smørås i Bergen håper åpningen for turister fra det meste av Europa skal bidra til å tette tapssluket for norske hoteller.
Hotelleier Kjetil Smørås i Bergen håper åpningen for turister fra det meste av Europa skal bidra til å tette tapssluket for norske hoteller. (Foto: Eivind Senneset)

– I dag smiler vi

Regjeringens beslutning fredag innebærer blant annet at utenlandske turister fra viktige turistland som Tyskland, Nederland og Storbritannia, kan komme til Norge uten å måtte gå i karantene. Tyskland og Nederland bidrar samlet med hver tredje utenlandske turist i et normalår.

Alene på veien – norgesferden fra Oslo til midnattssolen
Oslo-familien la ut på den 3000 km lange turen uten å møte en eneste tysk bobil.
05:27
Publisert:

En fersk spørreundersøkelse på oppdrag fra Innovasjon Norge indikerer at nær 2,2 millioner tyskere enten planlegger eller vurderer å reise til Norge i sommer. Dermed er Norge en mer populær destinasjon enn både Nederland og Danmark – og nesten like attraktiv som Frankrike og Spania. I et normalår utgjør tyskere rundt 25 prosent av alle utenlandske sommerturister på Vestlandet.

Da regjeringen i juni valgte å i første omgang kun åpne for finske, danske og islandske turister, var administrerende direktør Stein Ove Rolland i markedsføringsselskapet Fjord Norge dypt skuffet.

– Men i dag smiler jeg. Åpningen gir oss grunn til optimisme for andre halvdel av juli og for august. Så må vi bare gjøre så godt vi kan for å overbevise også nye gjester om at tiden er moden for å reise til Vestlandet, sier han.

– Men konkurransen er beinhard i det viktige tyske markeder. Vi må bare håpe og be om at de opplever oss som et ansvarlig og trygt reisemål, for vi har ingen penger å sette inn i markedsføringen for å utnytte denne muligheten. Næringen selv har ikke evne til å drive internasjonal profilering og salg. Så i denne gleden over at Norge åpner, er jeg samtidig litt skuffet over at regjeringen ikke lytter til vårt råd om å bidra med markedsføringsstøtte, Det vitner om dårlig markedsføringskunnskap å avvente til mulighetene er over, mener han.

Går mot en tøff høst

Men selv om Norge nå åpner for turister fra det meste av Europa, er utsiktene for høsten i beste fall usikre for alle hotellene som er avhengige av at også kurs/konferanse-trafikken kommer i gang igjen.

– Vi har fortsatt inn en del konferansebestillinger, men begrensningene på maks 200 deltagere er en stor utfordring. Regjeringen har signalisert en ny vurdering i august, men jeg synes den burde kommet allerede nå. En konferanse i ordnede former er noe helt annet enn en festival eller en konsert. Det bør åpnes for ikke bare 500 men også 1000 deltagere. Det er de store arrangementene som får fart på reiselivet, mener hotelleier Kjetil Smørås.

– Så det er den viktigste faktoren for hotellbransjen og for å kunne ta tilbake permitterte ansatte på litt lengre sikt. Men i dag gleder vi oss over at tyskere, nederlendere, briter og andre europeere får komme hit, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.