Den voldsomme smitteøkningen gjør at regjeringen mener den ikke har noe annet valg enn å innføre fullstendig skjenkestopp fra natt til onsdag.

– Nå er det alvor. Vi må handle raskt. Vi må møte færre folk. Vi innfører skjenkestopp over hele landet. Det blir ikke lov å drikke alkohol på restauranter, barer og hoteller. Jeg vet dette er blytunge beskjeder å få. Og det er tunge beskjeder å gi, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen som startet klokken 20 mandag kveld.

Jonas Gahr Støre: – Jeg vet at dette er blytunge beskjeder å få
– Jeg vil begynne med å si: Nå er det alvor, sa statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens hasteinnkalte koronapressekonferanse mandag kveld.
02:51
Publisert:

Tilbake til start

Wilhelm Hartwig er direktør på hotellet Amerikalinjen i Oslo.

– Fytterakkern. Nå ble det svart. Dette er bare så forferdelig trist. Og det er særlig trist for de ansatte. Vi håpet i det lengste at vi skulle få slippe dette, at vi kunne holde delvis åpent med skjenking til midnatt og få en lønnsstøtteordning for å holde hjulene litt i gang. Men nå ser jo det mørkt ut.

– Det betyr at dere må permittere?

– Vi har nok ikke noe annet valg. Det som er så innmari trist er hvordan vi har lagt stein på stein utover høsten og hadde tidenes beste november. Vi har slitt med å få tak i nok folk, men alle har stått på og nå begynte ting å falle på plass. Så rykker vi helt tilbake til start. Jeg frykter at folk nå er så «fed up» at de forsvinner ut av bransjen – at dette er nådestøtet for mange, sier han.

– Hvem skulle trodd dette i høst da alle piler pekte rett vei.

Kommer til å stenge ned

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, sier tiltakene vil få store konsekvenser for tjenestesektoren.

– Jeg tror veldig mye av kultur- og utelivsbransjen kommer til å stenge ned, fordi det er så usikkert og bestillingene begynner å falle bort, sier han.

– Utover det ser det ikke ut til å være tiltak som vil påvirke andre sektorer. I tillegg vil inntektstap dekkes av staten, både for arbeidstagere og arbeidsgivere.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier tiltakene vil få betydelige konsekvenser for sektoren.

– I praksis er dette en nedstenging av bransjene som lever av å samle folk. Dagens nyheter er tunge å bære for alle som har stått i en uforutsigbar og krevende situasjon over lang tid, sier Horneland Kristensen i en pressemelding.

– Lønnsstøtten er ennå ikke på plass, og for hver time som går øker permitteringsvarslene. Lønnsstøtten må ta hensyn til at det er virksomheter som ikke kan ha ansatte på jobb. Alternativt må vi se på permitteringsreglene, slik at kostnadene ikke tas av virksomhetene alene. Det er stor usikkerhet i bransjene som lever av å samle folk, så det haster å få på plass alle de økonomiske virkemidlene, fortsetter han.

Lover støttetiltak

Statsminister Gahr Støre la ikke skjul på at det regjeringen nå har vedtatt er en stor belastning for mange mennesker og bedrifter.

– Mange vil oppleve dette som en nedstengning. Men ingen skal stå alene i denne krisen. Vi er i løpende dialog om kompensasjonsordninger og kommer til å presentere disse på en egen pressekonferanse tirsdag. Vi skal stille opp for de som rammes av politiske vedtak som reduserer aktivitet. sa Støre.

– Vi får bare se hva som kommer tirsdag. Akkurat nå er jeg nesten tom for ord, sier hotelldirektør Hartwig på Amerikalinjen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.