Torsdag ble det klart at regjeringen innfører nye smitteverntiltak i Oslo-området, samtidig som den kommer med nasjonale tiltak og anbefalinger for å dempe smittespredningen.

Tiltakene innføres for å bremse spredning av omikronvarianten, som torsdag ble påvist etter et julebord på Aker Brygge i Oslo. Det forventes flere tilfeller. Totalt har minst 50 personer fått påvist koronasmitte etter julebordet, og det jobbes nå med å kartlegge hvor mange som har fått omikronsmitte.

I Oslo-området innføres munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde en meters avstand, mer hjemmekontor, samt antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler.

Det blir krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling. Det blir også krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling.

Tiltakene trer i kraft fra og med midnatt, og varer i første omgang i 14 dager.

Restauranteier Nevzat Arikan er bekymret for den viktige julesesongen.

– Det er en ekkel følelse, da dette er noe jeg har opplevd før. Det er en følelse man gjenkjenner, og den er ikke god, sier Arikan.

20 prosent har avlyst

Arikan har bygget opp flere kjente restauranter i Oslo som Nedre Foss gård, Schous-kvartalet og Arakataka. Flere av dem har vært pengemaskiner, men i fjor ble situasjonen snudd på hodet.

I november 2020 var situasjonen så ille at Arikan ble nødt til å selge den tradisjonsrike kulturrestauranten «Lompa» for å redde resten av virksomheten.

De nye tiltakene skaper en ny runde med usikkerhet, sier Arikan.

– Hva skal jeg si. Jeg antar at det er en nødvendighet, men de er nødt til å få på plass en kompensasjonsordning raskt. Raymond bør også, i likhet med Støre, være klar på at det er lov å ha julebord, sier Arikan.

– Rundt 20 prosent har enten flyttet eller avbestilt julebordet så langt, sier Arikan.

– Blir dere nødt til å permittere?

– Vi holder ut lengst mulig, og har troen på at mange av dem som har bestilt julebord fortsatt vil gjennomføre det.

«Helt krise» for sent uteliv

Bo Vivike, medeier og daglig leder i R.E.N. Group med ti utesteder og restauranter i Oslo, frykter også konsekvensene av tiltakene.

– Det var ikke noen hyggelig nyhet. Spesielt på stedene våre hvor det er bar, mingling og sent uteliv, så er det jo helt krise.

Bo Vivike.
Bo Vivike. (Foto: Javad Parsa)

Vivike sier det har vært mange kanselleringer av julebord så langt. Foreløpig håper de å unngå permitteringer.

– Vi kvier oss for det nå før jul. Vi prøver å holde det gående, selv om det ikke blir den mest lønnsomme julen.

– Vi trodde vi var ferdige, og så smalt det igjen. Det har vært to utfordrende år, men nå får vi håpe at dette blir kortvarig, sier Vivike, og etterlyser samtidig statlige kompensasjonsordninger.

Til VG sier Karl-Henning Svendsen, daglig leder i utelivskonsernet Noho Norway, at han nå ser for seg en halvering av omsetningen og permittering av halvparten av de ansatte.

Etterlyser økonomisk støtte

Arikan er ikke den eneste som tar til orde for økonomisk støtte. I en pressemelding påpeker NHO at tiltakene vil ramme bedrifter og arbeidsplasser hardt.

– NHO har i dag bedt om et møte med næringsministeren så raskt som mulig. Regjeringen må involvere partene i arbeidslivet, både nasjonalt og regionalt, ved utforming av nye tiltak og kompensasjonspakker, sier NHO-direktør Ole Erik Amlid.

Hovedorganisasjonen Virke skriver i en pressemelding at tiltakene vil føre til «en forsterkning av det allerede dramatiske fallet i aktiviteten for virksomhetene som lever av å samle folk».

– Nå trenger vi en offensiv og nasjonal kompensasjonsordning som gjør at de virksomhetene som treffes av smitteverntiltakene også får støtte, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

– Regjeringen viser til krisestøtte gjennom den kommunale ordningen, men den er ikke treffsikker nok, sier Kristensen.

Byrådet i Oslo ber også om en statlig kompensasjonsordning etter nye koronatiltak.

– Mange er på kanten av stupet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

– Vi legger til grunn at alle kostnader knyttet til koronapandemien blir kompensert fullt ut. For næringsliv, kulturliv, kollektivtransport og så videre er det viktig at denne kompensasjonen kommer fort, sier Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.