– Vi er i en veldig vanskelig situasjon. I dag har jeg ringt rundt til de som har bookinger til Sør-Afrika og andre land i sørlige deler av Afrika de neste ukene og bedt folk avlyse juleferien sin.

Det sier Rune Engstrøm i Destination Africa, som er lokal agent i Sør-Afrika for norske reisebyråer.

Problemet er frykt for at den nye koronavarianten omikron, som først ble påvist i Sør-Afrika, skal spre seg til andre verdensdeler. Derfor blir nå fly etter fly kansellert fra Sør-Afrika til Europa. Selv om mange fly faktisk går i henhold til rute, flys en del av dem med tomme seter på returen. Dette fører til at tusenvis av passasjerer blir stående igjen på flyplassen, til tross for at de har billett.

Stenger grensene, stopper fly

Flere land har stengt grensene midlertidig for reisende fra Sør-Afrika og andre sørafrikanske land som Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Malawi og Mosambik.

Den norske regjeringen har innført testplikt og karantene for reisende fra disse landene, selv om man er fullvaksinert. For å sikre at kontrollen av reisende fra disse områdene overholder plikten til test og karantene, vil politiet ha en spesiell kontrollinnsats mot reisende som kommer fra disse landene.

– Dette må vi gjøre for å begrense og forsinke spredning av denne varianten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) nylig.

I løpet av helgen er det blitt klart at tilfeller av den nye omikronvarianten er påvist i en rekke land, både i Europa, USA og Australia.

«Det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge, men det er så langt lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom».

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin risikovurdering som ble publisert søndag.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Frykter for bookinger

For reiselivsnæringen i Afrika er den nye varianten dårlig nytt.

– Nå er det store spørsmålet: Hvor lenge vil dette vare? Vi har veldig mange bookinger i februar, mars, april og utover – og også noen i ukene frem mot jul. De første turene vil neppe gå som planlagt, så får vi se hva som skjer over nyttår, sier Rune Engstrøm.

Han krysser fingrene for at situasjonen vil normalisere seg mer om kort tid, og at virusvarianten ikke er like farlig som ekspertene frykter.

Engstrøm opplyser at han skreddersyr reiser på oppdrag fra kunder som tar kontakt med norske reisebyråer, og at turene ikke bestilles direkte fra Destination Africa, men gjennom byråer som er medlemmer av Reisegarantifondet.

– Jeg har en norsk gruppe på åtte stykker som er i Cape Town nå og snart skal hjem. Men som de sa til meg da jeg ringte dem der nede: De visste at de skulle ut og reise i en pandemi og måtte ta høyde for at ikke alt gikk som planlagt. Så de er ved godt mot og innstiller seg på at ferien nok vil bli litt lenger enn de så for seg i utgangspunktet, sier han.

Han sier at han bekymrer seg mer for sine samarbeidspartnere i Sør-Afrika enn for sin egen bransje her hjemme.

– Reiselivsnæringen er svært viktig for Sør-Afrika, og nå trodde man virkelig at turismen var på vei opp igjen. Turistene begynte å komme tilbake, men så skjer altså dette. Det første jeg kjente på da jeg hørte om denne nye varianten, var fortvilelse, sier Engstrøm.

Folkehøyskoleelever strandet

Reiseselskapet Travelmate skreddersyr blant annet turer for skoleklasser til alle verdenshjørner. Det siste døgnet har eier og reiserådgiver Øyvind Sæthre jobbet knallhardt for å sikre flybilletter hjem til tre norske folkehøyskoleklasser ut fra Cape Town, altså i overkant av 40 personer. Det gikk med nød og neppe.

– Men jeg klarer ikke å slappe av før de er vel hjemme. For plutselig ser vi at fly kanselleres eller flyr tomme tilbake, og da hjelper det ikke å ha billett. Dette er et sjansespill akkurat nå, sier han.

Han sier at det ikke er reiserestriksjonene her hjemme, med pliktig opphold på karantenehotell for reisende fra Sør-Afrika, som skaper trøbbel. Problemet er mangel på flyseter, siden en rekke land nå nekter fly fra Sør-Afrika innreise.

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 20 år og aldri opplevd noe som dette, selv ikke under starten på pandemien. Selv da gikk det jo fly. Men nå opplever vi store problemer, sier han.

Om et par-tre dager håper han elevene kommer seg vel hjem til Norge via Amsterdam med KLM.

– Da jeg satt og booket flybilletter til hver og en av dem, trodde jeg det var mange ledige seter. Men da jeg hadde booket alt, var det bare ett ledig sete igjen. Litt stang inn må man ha for å få denne gjengen hjem. Så får vi bare håpe at disse to flyene går som planlagt!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.