20. juli skal statsminister Erna Solberg komme med nye reiseråd. Da kan det åpnes for at nordmenn kan reise til flere land i Europa enn Danmark, Finland og Island uten å bli satt i karantene når de kommer hjem fra reisen.

Norge og Danmark har lagt seg på en noenlunde lik restriktiv linje når det gjelder gjenåpning av landet og åpning av grensene, men torsdag denne uken bråsnudde Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som tidligere har sagt at det ville være restriksjoner for land utenom de mest nærliggende helt frem til 31. august:

Allerede 27. juni, altså neste lørdag, blir nesten hele Europa åpnet for reiselystne dansker.

Da frarådes ikke lenger reiser til alle EU-land, inkludert Storbritannia og Schengen-land. Bare Sverige og Portugal holdes utenfor.

Forvirring og frustrasjon

For at et land skal få grønt lys under de danske reglene, må smittenivået være lavt.

Hvis antallet smittede per 100.000 innbyggere er under 20 i uken, åpner Danmark grensene. Hvis tallet overstiger 30, må man derimot fortsatt i karantene ved hjemkomst.

Kuvendingen fra den danske statsministeren har skapt stor forvirring og mye frustrasjon i Danmark, for problemet er at mange dansker, som ikke så for seg at de kunne reise på ferie nedover i Europa i sommer, nå plutselig sitter med to feriereiser som må betales.

Mange hadde booket hotellovernattinger til sydenopphold i sommer før koronakrisen oppsto, satset på å få tilbake pengene på grunn av regjeringens reiseråd og har booket seg ny ferietur i Danmark eller et nærliggende land de samme ferieukene i stedet. Men siden regjeringen ikke lenger fraråder reiser til hverken Spania, Italia, Hellas eller mange andre ferieland fra neste helg, har ikke lenger danskene krav på pengene tilbake. Dermed må mange punge ut dobbelt opp for ferien i år.

Kan tape pengene

Lederen i Ekstra Bladet søndag kritiserte statsminister Mette Frederiksens reiseråd-taktikk og har så langt fått nesten 1200 kommentarer fra engasjerte lesere.

Også reiselivsbransjen i Danmark reagerer sterkt:

– Jeg er dypt, dypt rystet over at man velger å stenge ned en hel bransje i bransjens viktigste sesong, for deretter å åpne opp igjen tre uker senere, sier Bravo Tours' direktør Peder Hornshøj til Jyllands-Posten.

– Det er et kamikazeprosjekt å begynne å selge reiser til sommerferien, legger han til.

Pia Høst i Forbrukerrådet bekrefter at det nok dessverre er slik at om du har kjøpt en reise som ikke blir kansellert, og du ikke har avbestillingsmulighet på den, vil du tape pengene – hvis Norge gjør som Danmark og ikke lenger fraråder nordmenn å reise til det aktuelle landet.

– Det vil si at om man har bestilt en ny reise vil man få dobbelt opp med utgifter. Men det kan alltid være verdt å sjekke om et tap du har kan dekkes av reiseforsikringen, sier hun.

Inntil videre fraråder imidlertid regjeringen å reise til alle land utenom Danmark, Finland og Island – og Gotland i Sverige. Nye reiseråd skal etter planen komme 20. juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.