Selv om det kan friste med svært billige flybilletter og lekre hoteller på billigsalg, kan du risikere å tape pengene om du lar deg friste nå, opplyser Forbrukerrådet. De får mange spørsmål fra folk om hvilke regler som gjelder for bestilling av reiser og har laget en sjekkliste for hva man bør tenke på.

– Kan bli dyrt

− Vi anbefaler at du venter med å bestille reiser. Utenriksdepartementet fraråder fremdeles alle reiser som ikke er strengt nødvendige. Ute i verden er reglene ofte enda strengere, og mange land har portforbud. I tillegg endres regler og krav hele tiden, og passasjerene har ansvar for å holde seg orientert. Det kan bli dyrt å bli stående igjen på en flyplass fordi reglene for koronatesting plutselig er endret, sier jurist Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Dekkes ikke av reiseforsikring

− Hvis du velger å bestille reiser nå, bør du være klar over at reiseforsikringen din i de fleste tilfeller ikke  dekker avbestilling eller kansellering.  Reiseforsikringen din kan også bli helt eller delvis ugyldig under reisen om du trosser myndighetenes reiseråd. Du kan heller ikke regne med hjelp fra norske myndigheter om du får problemer på turen, sier Høst.

Reiser innlands er også frarådet og kan by på problemer.

− Reiseforsikringen vil i de fleste tilfeller ikke dekke avbestillinger innenlands. Mange reiseforsikringer vil heller ikke dekke ekstrakostnader som kan oppstå underveis, sier Høst.

Om du må foreta en nødvendig reise er det lurt å følge disse rådene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Sjekk og følg myndighetenes reiseråd. Sjekk også hvilke regler som gjelder dit du drar.
  • Snakk med forsikringsselskapet ditt om hva som dekkes.
  • Kjøp billetter som kan endres eller avbestilles.
  • Betal med kredittkort, da kan du få penger igjen fra banken om selskapene går konkurs.